Vjetar u leđa

Podignut kreditni rejting Hrvatske, nakon više od 6 godina više nismo u 'smeću'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

23.3.2019. u 12:19

AUTOR:

OBJAVLJENO:

23.3.2019. u 12:19

Zagreb, 211118. City Plaza Zagreb.
Slavonska avenija 6.
Dodjela nagrada Zlatna kuna najboljim hrvatskim poduzetnicima i firmama.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Kolinda Grabar Kitarovic, predsjednica Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović

Rejting agencija Standard & Poor's podigla je kreditni rejting Hrvatske iz BB plus u BBB minus, odnosno iz najvišeg ispodinvesticijskog rejtinga u najniži investicijski rejting, a izgledi su promijenjeni iz pozitivnog u stabilne, objavila je ta agencija.

To je prvi put nakon prosinca 2012. da Hrvatska opet ima investicijski rejting, da joj rejting više nije „smeće“, s tim da ostale dvjje agencije i dalje imaju jedan rejting stupanj ispod investicijskog.

„Hrvatski javni dug pada, i to uz umjereni gospodarski rast, makroekonomski rizici vezani za Agrokor su smanjeni, a dodatni fiskalni troškovi vezani za Uljanik bit će vjerojatno niski. Vlada provodi fiskalnu konsolidaciju, državni proračun je u primarnom suficitu i možemo opet dignuti rejting unutar dvije do tri godine ako se pokaže da je hrvatski gospodarski rast otporan na europsko ciklično usporavanje i ako se uklone strukturalne prepreke rastu“, stoji u analizi S&P-a, uz dodatak da je glavni rizik za moguće smanjenje rejtinga vezan za eventualne veće proračunske troškove, čime se, moguće, aludira i na rasplet situacije oko Uljanika.

To je jasan vjetar u leđa ministru financija Zdravku Mariću i svima onima u Vladi koji su protiv sanacije Uljanika putem restrukturiranja koja bi koštala oko sedam milijardi kuna, a koji kao rješenje predlažu stečaj s preustrojem, koji bi državu koštao oko 4,1 milijardu kuna.