Kineska investicija

Počinje izgradnja vjetroparka u okolici Senja i Brinja vrijednog 160 milijuna eura

Bit će prostavljen na 44,8 kilometara četvornih na području grada Senja i općine Brinje
Ilustracija
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Radovi na izgradnji vjetroparka Norinco Internationala u okolici Senja i Brinja započeli su u utorak, a premijer Andrej Plenković ocijenio je na otvaranju da je taj projekt vrijedan 160 milijuna eura sjajan primjer suradnje Hrvatske i Kine.

Vjetropark će graditi kineski Norinco International, a prostirat će se na 44,8 kilometara četvornih na području grada Senja i općine Brinje. Snaga vjetroparka iznosit će 156 megavata i imat će 39 turbina snage 4 MW. Gradnja bi trebala trajati dvije godine, a operativno bi se koristio 23 godine.

Procijenjena je proizvodnja na godišnjoj razini 530 milijuna kWh, a proračuni Grada Senja i Općine Brinje imat će značajne godišnje prihode po osnovi vjetroenergetske rente.

Premijer Plenković ocijenio je da projekt predstavlja otvaranje nove stranice i snažne poruke investicijskog karaktera u odnosima Kine i Hrvatske. Rekao je da će ta investicija znatno doprinijeti ukupnom udjelu obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj.

Premijer je naveo da je uvjeren kako će projekt biti realiziran prema kalendaru koji je investitor predvidio, u sljedeće dvije godine, što podrazumijeva da će uz kinesku kompaniju dio radova obaviti i hrvatski podizvođači, uz zapošljavanje najmanje stotinu radnika na realizaciji projekta.

Hrvatska po njegovim riječima želi dinamizirati suradnju s Kinom, osobito u području infrastrukture.

Smatra da bi Hrvatskoj bilo u interesu kinesko sudjelovanje u obnovi željezničke infrastrukture, u koju se u idućih 12 godina planira investirati tri milijarde eura. Uz obnovu željeznice i investicije u lučku infrastrukturu, hrvatske luke mogle bi biti zanimljive za kineske gospodarske subjekte, rekao je Plenković.

Na pitanje znači li to da bi se mogla graditi nizinska pruga Rijeka - Zagreb, odgovorio je da bi to bila jedna od mogućih opcija i scenarij koji bi snažno ojačao položaj Hrvatske na infrastrukturnoj karti Europe.

Predsjednik Uprave Norinco Internationala Wang Yitong rekao je da se otvorenje radova događa uz podršku hrvatske i kineske vlade.

Podsjetio je da je ugovor o projektu potpisan prije godinu dana.

Krajem prošle godine, naime, objavljeno je da je kineska tvrtka Norinco International Cooperation kupila 76-postotni udio u senjskoj tvrtki Energija Projekt d.d. za 32 milijuna eura, čime je preuzela i prava gradnje i upravljanja vjetroelektranom u blizini Senja.

Norinco International utemeljen je 2001. i bavi se građevinskim i inženjerskim poslovima u sektorima željezničkog prometa, brzim cestama i autocestama, očuvanjem voda i hidrocentralama, industrijskom proizvodnjom, eksploatacijom nafte i rudnih bogatstava, poljoprivredom, javnom infrastrukturom, telekomunikacijama te nekretninama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30