Novac.hr

Počelo vraćanje poreznog duga od 13 milijardi eura: Apple Irskoj uplatio prvu tranšu

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

19.5.2018. u 12:20

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

19.5.2018. u 12:20

An Apple Campus 2 aerial view is captured from a drone in Cupertino, Calif., on April 15, 2017., Image: 363220401, License: Rights-managed, Restrictions: HFA WEB LN, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom

Kampus Applea u Cupertinu, Kalifornija

Apple je uplatio 1,5 milijardi eura na račun koji je irska vlada otvorila sa svrhom da se na njega isplati porezni dug od 13 milijardi eura koji američka kompanija mora platiti Irskoj, rekao je ministar financija Paschal Donohoe, a prenosi Reuters.

Europska komisija je u kolovozu 2016. naredila Appleu da Irskoj vrati neplaćeni porez za koji EK smatra da odgovara nedopuštenoj pomoći primljenoj od države. Na odluku su se žalili i Apple i Irska (koja je drage volje pristala na olakšice kako bi privukla globalnu kompaniju), argumentirajući da je porezni aranžman Applea bio u skladu s irskim zakonodavstvom i propisima EU.

Kako su Apple i irske vlasti odbijale odluku koju je 2016. donijela Margrethe Vestager, povjerenica EU za tržišno natjecanje, dogovor o početku vraćanja spornog poreza smatrao se prekretnicom u borbi europskih vlasti protiv porezne prakse koju su velike američke kompanije primjenjivale na području Europe.

Europske vlasti su ocijenile da je Irska omogućila Appleu porezni aranžman kojeg druge kompanije nisu imale. U razdoblju od 1991. godine do 2007. godine, objasnila je Europska komisija, irska porezna uprava je dvjema podružnicama Applea omogućila povoljne porezne aranžmane zbog kojih je kompanija mogla plaćati manje poreza od ionako niske porezne stope u zemlji.