Iza rešetaka

Počele padati glave: Uhićen šef Audija Rupert Stadler, osumnjičen u 'Dieselgate' skandalu

Uhićen je izvršni direktor Audija Rupert Stadler, kompanije pod Volkswagenom
Rupert Stadler
 Profimedia, Alamy

Uhićen je izvršni direktor Audija Rupert Stadler, kompanije pod najvećim njemačkim proizvođačem automobila Volkswagenom. Uhićenje visoko rangiranog šefa Audija i člana upravnog odbora VW, odvilo se u ponedjeljak ujutro, prenosi Reuters.

“Možemo potvrditi da se uhićenje zbilo u ponedjeljak ujutro. Na naknadnom saslušanju odlučit će se hoće li Stadler biti zadržan u pritvoru”, kazao je glasnogovornik u Stadlerovom slučaju i naglasio važnost presumpcije nevinosti.

Prije tjedan dana, u ponedjeljak, policija je pretresla Stadlerovu kuću, a on je bio i prvi osumnjičeni iz viših ešalona Volkswagena koji se našao pod optužbom njemačkih vlasti za prevaru u slučaju prikrivanja nedozvoljene razine dizelskih ispušnih plinova.

“Dieselgate” skandal otkriven je u 2015. godini, a samo prošle godine povučeno je 850 tisuća automobila VW kompanije opremljenih ilegalnim softverom koji sprječava adekvatnu kontrolu emisije ispušnih plinova. Povrh toga, prošli je mjesec Audi priznao da je isti softver korišten i u preko 60 tisuća njihovih modela A6 i A7.

BMW je u veljači opozvao 12.000 dizel automobila, a Porsche u svibnju 60.000.

Afera "Dieselgate" je stajala VW, u vidu novčanih kazni i drugih troškova, oko 30 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:17