Nova pravila

Plastične vrećice od iduće godine zamijenit će papirnate:Nakon Kauflanda ukida ih i Konzum

Konzum najavljuje da uvodi biorazgradivi pribor za jelo, koji će se moći naći na gastro odjelima
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Trgovački lanac Kaufland jučer je najavio da od 1. siječnja iduće godine u potpunosti ukida ponudu plastičnih vrećica na svojim blagajnama.

“Riječ je o primjeni dijela Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži u kojem je definirana vrsta vrećice koju od 1. siječnja 2020. više nećete moći kupiti u našim trgovinama”, poručili su nam iz Kauflanda. Spomenuti pravilnik odredio je da se iz upotrebe moraju ukloniti plastične vrećice s debljinom stijenke od 50 mikrona, a u Kauflandu su se odlučili i na korak dalje, najavljujući izbacivanje iz ponude i jednokratnog plastičnog posuđa te pribora za jelo, plastičnih štapića i slamki koje će, najavljuju, zamijeniti alternativnim održivim rješenjima. Jednako tako, plastične vrećice bit će u Kauflandu zamijenjene papirnatima ili platnenima.

- Ponosni smo na to što smo prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji je donio odluku učiniti nešto za čišći i zdraviji okoliš i ukloniti plastične vrećice iz prodaje - poručio je Patrick Rudat, predsjednik Uprave Kauflanda u Hrvatskoj.

Konzum također, kako su nam rekli, aktivno radi i na daljnjem proširenju ekološki orijentiranog asortimana vrećica i torbi koje će biti uvedene u ponudu tijekom sljedeće godine. Taj lanac od 2010. u svojoj ponudi ima 100% biorazgradive vrećice, a 2013. su uvedene vrećice izrađene od recikliranih materijala koje se i naknadno mogu reciklirati. U ovom trenutku, istaknuli su, privodi kraju proces pripreme 100-posto biorazgradivog pribora za jelo, koji će se na gastro odjelima u Konzumovim prodavaonicama naći od siječnja 2020. Njegova posebnost je da je čitavo pakiranje biorazgradivo - od papirnate vrećice u koju je pakirano, do samog pribora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:42