Nova pravila

Plastične vrećice od iduće godine zamijenit će papirnate:Nakon Kauflanda ukida ih i Konzum

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

5.11.2019. u 13:01

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

5.11.2019. u 13:01

Woman is shopping in a large supermarket. Fruit and vegetables department., Image: 141260381, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Trgovački lanac Kaufland jučer je najavio da od 1. siječnja iduće godine u potpunosti ukida ponudu plastičnih vrećica na svojim blagajnama.

“Riječ je o primjeni dijela Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži u kojem je definirana vrsta vrećice koju od 1. siječnja 2020. više nećete moći kupiti u našim trgovinama”, poručili su nam iz Kauflanda. Spomenuti pravilnik odredio je da se iz upotrebe moraju ukloniti plastične vrećice s debljinom stijenke od 50 mikrona, a u Kauflandu su se odlučili i na korak dalje, najavljujući izbacivanje iz ponude i jednokratnog plastičnog posuđa te pribora za jelo, plastičnih štapića i slamki koje će, najavljuju, zamijeniti alternativnim održivim rješenjima. Jednako tako, plastične vrećice bit će u Kauflandu zamijenjene papirnatima ili platnenima.

- Ponosni smo na to što smo prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji je donio odluku učiniti nešto za čišći i zdraviji okoliš i ukloniti plastične vrećice iz prodaje - poručio je Patrick Rudat, predsjednik Uprave Kauflanda u Hrvatskoj.

Konzum također, kako su nam rekli, aktivno radi i na daljnjem proširenju ekološki orijentiranog asortimana vrećica i torbi koje će biti uvedene u ponudu tijekom sljedeće godine. Taj lanac od 2010. u svojoj ponudi ima 100% biorazgradive vrećice, a 2013. su uvedene vrećice izrađene od recikliranih materijala koje se i naknadno mogu reciklirati. U ovom trenutku, istaknuli su, privodi kraju proces pripreme 100-posto biorazgradivog pribora za jelo, koji će se na gastro odjelima u Konzumovim prodavaonicama naći od siječnja 2020. Njegova posebnost je da je čitavo pakiranje biorazgradivo - od papirnate vrećice u koju je pakirano, do samog pribora.