Haysov indeks

Plaće sporo rastu unatoč jakom gospodarstvu, problem je manjak kvalificiranih zaposlenika

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.9.2018. u 16:29

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.9.2018. u 16:29

, Image: 311043916, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image
Agnieszka Olek / Profimedia, Caia Image

Ilustracija, radnici u tvornici u Poljskoj

Plaće u većini zemalja i dalje rastu sporo unatoč robusnom globalnom gospodarstvu u proteklih godinu dana, pokazalo je u ponedjeljak godišnje izvješće o svjetskom tržištu rada tvrtke Hays.

Premda tvrtke sve teže pronalaze kvalificirane zaposlenike, slabi rast produktivnost koči rast plaća, ocijenili su u tvrtki za zapošljavanje Hays i konzultantskoj tvrtki Oxford Economics.

Hays’ov pokazatelj nestašice kvalificiranih zaposlenika dobiven anketom u 33 zemlje dosegnuo je ove godine najvišu razinu otkada se prije šest godina počelo provoditi to istraživanje.

“Neusklađenost potreba s raspoloživim kadrovima produbljena je u približno polovini zemalja diljem svijeta u kojima smo proveli ispitivanje", rekao je Alistair Cox, izvršni direktor u tvrtki Hays.

Haysov indeks pritisaka na rast plaća pokazuje ujedno tek majušan rast u 2018. godini a drži se ispod razina zabilježenih prije dvije godine.

“U ovome svijetu niske inflacije... vrlo je teško povećane troškove (proizišle iz rasta plaća) prenijeti potrošačima i klijentima. Stoga, da biste mogli kompenzirati rast plaća, doista morate povećati produktivnost", smatra Cox.

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) predviđa da će BDP po zaposleniku u većim gospodarstvima ove godine u prosjeku porasti za 1,1 posto, a iduće za 1,4 posto – i dalje znatno slabije nego u predkriznim godinama kad je u prosjeku rastao 1,9 posto.

Japan, Sjedinjene Države i veća europska gospodarstva poput Francuske i Španjolske bilježe veliki jaz između vještina koje poslodavci traže od zaposlenika i onih koje im stoje na raspologanju na tržištima", pokazalo je izvješće Haysa.

Jaz u velikoj mjeri odražava snažnu potražnju za poslovima u sektoru sofisticirane tehnologije i paralelnu nedostatnu ponudu radnika s takvim vještinama.

“Obrazovni sustavi diljem svijeta nisu osposobljeni obrazovati dovoljno kadrova s takvim višim stupnjem vještina", smatra Cox.

Što se tiče iduće godine, po Coxovim riječima, fundamenti u globalnom gospodarstvu idu u prilog globalnim tržištima rada, no rizik je sve intenzivniji trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine.

“To bi potrošače i kompanije moglo dovesti u lošiju poziciju. Ali to je zasad jedini oblak koji vidim na horizontu", poručio je izvršni dirketor u tvrtki Hays.