Na rubu propasti

Pierre Gattaz: 'Želimo hitno rješavanje kritične situacije, sustav je na rubu propasti'

Postojeći sustav pružao je koristi za tvrtke i potrošače i bitan je element WTO-a
Pierre Gattaz, predsjednik Businessseurope
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Hrvatska udruga poslodavaca 5. i 6. prosinca 2020. bila je domaćin predsjedniku Businessseuropa, Pierre Gattazu i predstavnicima 40 udruženja poslodavaca iz 35 zemalja Europe (koji ukupno zastupaju 20 milijuna malih, srednje velikih i velikih tvrtki), okupljene pod krovnom poslodavačkom organizacijom Businesseurope.

Delegacija se jučer popodne susrela s predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović, a na gala večeri pozdravili su ih predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat.

U petak su poslodavci održali sastanak na kojem su se složili da je potrebno hitno poduzeti mjere za očuvanje Žalbenog tijela Svjetske trgovačke organizacije koje djeluje u sklopu Tijela za rješavanje trgovinskih sporova Svjetske trgovinske organizacije (WTO) čiji je rad privremeno obustavljen. Na sastanku su još razgovarali o prioritetima koje poslodavci upućuju novoj Europskoj Komisiji, a temelje se na tri stupa: „Prosperitet, Ljudi, Planet“, dotaknuli su se pitanja Brexita no, poseban naglasak ipak je stavljen na pitanje Žalbenog tijela Svjetske trgovinske organizacije.

Predsjednik Businesseuropa, Pierre Gattaz tom je prilikom rekao: „Rastući protekcionizam i jednostranost shvaćamo kao ozbiljne prijetnje održivom ekonomskom rastu. Od svog osnutka 1995. godine, Svjetska trgovinska organizacija (WTO) osigurava da zemlje širom svijeta poštuju pravila igre. Zemlje su mogle riješiti sporove na propisan način putem neovisnog sustava za rješavanje sporova WTO-a koji uključuje Žalbeno tijelo. Žalbeno tijelo bit će paralizirano do idućeg tjedna, a cijeli sustav za rješavanje spora dovodi do ruba propasti u trenutku kada se broj trgovinskih sporova povećava.

Postojeći sustav pružao je koristi za tvrtke i potrošače i bitan je element WTO-a. Sustav nije savršen i potrebna je znatna reforma, ali umjesto da uništimo ono što imamo, moramo se dogovoriti oko poboljšanja. Iza svakog trgovinskog spora stoje tvrtke koje se oslanjaju na jasna, stabilna i primjenjiva pravila. Stoga molimo sve članice WTO-a da postupaju odgovorno i pronađu rješenje koje može spriječiti zakon džungle u međunarodnoj trgovini. Dok se ne postigne sporazum u WTO-u, zemlje bi također trebale razmotriti alternativna rješenja za rješavanje sporova, kao što Europska komisija trenutno predlaže.“

Detaljnije o susretu: 5. i 6. prosinca, 2020. u Zagrebu održan je „CoPres – Council of presidents“ koji je okupio sto delegata, gospodarstvenika i direktora poslodavačkih udruženja kako bi u povodu rotirajućeg predsjedanja Hrvatske Europskom unijom razgovarali o temama važnim za europsko gospodarstvo i trgovačke odnose s drugim ekonomskim silama; Amerikom i Kinom. Hrvatska udruga poslodavaca tom je prilikom ugostila Businesseruope i Pierrea Gattaza predsjednika tog najvećeg poslodavačkog udruženja koji na EU razini brani interese tvrtki i sudjeluje u kreiranju europskih politika i zakona zajedno s Europskom komisijom, Europskim Parlamentom i Vijećem EU.

Delegati su u svom rasporedu imali posjet predsjednici Republike Hrvatske i svečanu večeru s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske kao i posjet tvornici Rimac automobili i posjet HNB-u.

Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca u povodu okupljanja izjavila je: „Svaka zemlja pa tako i Unija u cjelini treba jako gospodarstvo jer samo u tom slučaju može svojim građanima osigurati dobar život. Jakog gospodarstva nema bez uspješnih tvrtki, pa ni čuvanja europskog načina života na koji smo s pravom ponosni.

Nije lako zadržati snagu, utjecaj i relevantnost u vremenu koje je puno potresa, izazova, nestabilnosti, nevjerojatnih tehnoloških promjena koje utječu na svaki aspekt naših života. Očuvanju i daljnjem jačanu pozicije Europske unije na globalnoj sceni svi moramo dati svoj doprinos. A izazova je puno. Mi smo partner Europskoj komisiji u ispunjenju svih ciljeva kojima se jača i razvija Europska unija jer naš doprinos u tome ima ključnu ulogu. Za jaku Uniju važno je da su jake u sve njezine članice. Zato smo i mi, hrvatski poslodavci, partner svim hrvatskim vladama u jačanju i razvoju Hrvatske za koju vjerujemo da može brže i snažnije napredovati. Koristi od našeg članstva u Uniji već su vidljive, a bit će ih još i više kako uzimamo zamah u korištenju europskih fondova.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:30