Tržište rada

Pet milijuna Nijemaca želi raditi više ili traži posao, puno manje misli da rade previše

U prošloj godini 5,9 posto svih zaposlenih izrazilo je želju raditi više – navodi Destatis
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Pet milijuna i 100 tisuća Nijemaca željelo bi raditi više ili bi prihvatilo posao, jedan je od nalaza istraživanja njemačkog Državnog statističkog ureda (Deastatis) o kretanjima na tamošnjem tržištu rada u 2017.. Spomenutu armiju Nijemaca nezadovoljnih svojim radnim statusom, prema istome izvoru, čine zaposleni koji bi htjeli raditi više ili podzaposleni (2,4 milijuna), nezaposleni (1,6 milijuna) i tzv. tiha rezerva od otprilike milijun ljudi koja radi povremeno i ne prima pomoć za nezaposlene.

- Podzaposleni radnici imaju posao, ali bi htjeli više radnih sati i raspoloživi su za to. U prošloj godini 5,9 posto svih zaposlenih u Njemačkoj izrazilo je želju da radi više – navodi se u izvješću Destatisa. Među onima koji se u Njemačkoj smatraju nedovoljno iskorištenima na poslu, više je zaposlenih na određeno, nego na neodređeno vrijeme.

Njemački statistički ured napominje kako armiju podzaposlenih valja usporediti s podacima o radnicima koji smatraju da rade previše ili prezaposlenima. Potonjih je lani bilo milijun i 400 tisuća.

- Prezaposleni radnici spremni su raditi manje za razmjerno manju plaću. Njihov broj stalno raste, lani ih je bilo za 234 tisuće više nego u 2016. - ističe Destatis.

Broj zaposlenih u Njemačkoj koji bi htjeli raditi više lani je bio u padu u odnosu na 2016., i to za 195 tisuća. U padu je, za 153 tisuće, i broj nezaposlenih u promatranim razdobljima.

Kad je u pitanju 'tiha rezerva' raspoloživa za tržište rada, u izvješću se napominje kako je riječ o potencijalnim radnicima koji nisu spremni prihvatiti bilo kakav posao, ali su raspoloživi i načelno zainteresirani za rad. Njih valja razlikovati od potpuno neaktivnih nezaposlenih, koji niti traže posao, niti su raspoloživi za rad. Takvih u Njemačkoj ima milijun i 300 tisuća.

- Neaktivni prema međunarodno prihvaćenoj definiciji radne snage nisu dio neiskorištene radne snage. No, njihov se broj ne smije ignorirati – upozorava se u izvješću Destatisa kojim je obuhvaćena populaciju starosti od 15 do 74 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:34