Javno istupio

Peruško miče Galića? U intervjuu hvalio bivšeg gazdu Todorića, a Peruška ovlaš spomenuo

Galić je u u intervjuu za Lider o Ivici Todoriću govorio samo u pozitivnim tonovima
Skidanje Agrokorovog znaka s Ciboninog tornja
 Boris Kovačev / Hanza Media

Mislav Galić, predsjednik Uprave Jamnice, dao je intervju tjedniku Lider pod naslovom "Za rekordno dobar rezultat Jamnice minoran je doprinos izvanredne uprave", s tim da je naslov komotno mogao glasiti "Ili ja ili Fabris Peruško".

U tom kontekstu neće biti ništa čudno ako Peruško, a sve govori tome u prilog, uskoro zbilja i uruči otkaz Galiću, koji je intervju, kako se moglo doznati, dao bez koordinacije s izvanrednom upravom Agrokora, te kao prvi šef uprave neke od Agrokorovih tvrtki od kada je lex Agrokor stupio na snagu. Naravno, ne treba sumnjati da je Galićeva mreža poznanstava iznimno velika i da vjerojatno traju lobiranja na najvišim razinama poslovnih i društvenih krugova, ali bilo bi ravno čudu da vlasnici Agrokora u ovom "dvoboju" ne stanu na stranu izvanrednog povjerenika.

Jer, s jedne strane tog "pripetavanja" je Peruško, koji je ipak, uz sve peripetije, uspio s vjerovnicima dogovoriti model nagodbe koji je dobio većinsku podršku, a s druge strane je, koliko god kvalitetan menadžer, ipak čovjek koji je bio u upravi Agrokora kada je aktiviran lex Agrokor, koji je svojim potpisom i aktivirao taj zakon, ali i protiv kojeg se vodi istražni postupak DORH-a na temelju kaznene prijave izvanredne uprave Agrokora protiv Ivice Todorića i odgovornih osoba. I koji je, što je jako zanimljivo, u intervjuu za Lider o Ivici Todoriću govorio samo u pozitivnim tonovima.

Nisu "kliknuli"

Galić i Peruško, javna je tajna već pola godine, od početka nisu "kliknuli", a navodno je zadnji konflikt, nakon kojeg je postalo jasno da će suradnja uskoro biti raskinuta, bio kada je Galić zatražio bonus za sebe i svoje suradnike. Navodno u izvanrednoj upravi još razmatraju isplatu bonusa za druge menadžere Agrokorovih tvrtki koji su uspješno poslovale u 2017., ali ipak nisu mogli pristati na raspravu o tome da bonus dobije i Galić, imajući u vidu njegovo bivše članstvu u upravi Agrokora i istražni postupak DORH-a.

Podsjetimo, Galića je na mjestu šefa Jamnice ostavio Ante Ramljak, bivši izvanredni povjerenik, a Galić je u intervjuu kazao kako mu je Ramljak najprije nudio poziciju savjetnika, ali je ipak pristao na zahtjev Galića da ostane na tadašnjoj poziciji prvog čovjeka Jamnice. Peruško je stoga "naslijedio" Galića na toj dužnosti i očito nije htio "talasati" u tom trenutku smjenjujući važnu figuru najprofitabilnije Agrokorove tvrtke, ali očito je kako se uskoro može očekivati takva reakcija Peruška.

U intervjuu Galić, među ostalim, tvrdi kako je doprinos izvanredne uprave operativnim rezultatima Jamnice minoran, iako im ne poriče zasluge u sklapanju nagodbe i sklapanju financijskih aranžmana za opstanak Agrokora. Upravo to isticanje, u par navrata, "malih zasluga" izvanredne uprave za operativne rezultate "bode oči" u intervjuu, jer je posao i bio tako podijeljen da uprave vode operativno poslovanje, a izvanredna uprava financijsku konsolidaciju i nagodbu vjerovnika. Uostalom, to je Galić i izrijekom kazao u intervjuu.

Lojalan Todoriću

Interesantno je i da je imao potrebu naglasiti kako je "u dogovoru s bivšim vlasnikom Ivicom Todorićem restrukturiranje Jamnice počelo mnogo prije, mojim dolaskom početkom 2016.", te da je od Todorića mnogo naučio. "Ramljak je došao u veoma delikatnom trenutku, nakon jakog vođe koji je stvarao Agrokor i od kojeg sam tijekom dugogodišnje suradnje mnogo naučio." Ni jedne kritične riječi o Todoriću Galić nije rekao, što odaje lijepu vrlinu javne lojalnosti prema bivšem poslodavcu.

Galić je za Ramljaka kazao kako je pokazao "mnoge liderske vještine", te da je bio "spretni i vješti menadžer", dok je za Peruška naveo samo to da je "u svom uvodnom sastanku zauzeo oštrije stajalište, pa i prijetio otkazom onome tko se ne pojavi". Peruška je spomenuo i kada je pojašnjavao razloge zbog čega on, kao i neki drugi šefovi uprava Agrokorovih tvrtki nisu htjeli knjižiti jamstva u financijskim izvješćima, nego tek poslije nagodbe vjerovnika. "Još sam u ožujku upozorio Peruška da ću jamstva knjižiti po svojoj savjesti... nije imao primjedbi, a tek je s vremenom zaoštrio retoriku." U tom dijelu je zbilja veliki broj šefova uprava Agrokorovih tvrtki dijelio stav Galića. Govoreći o istrazi koja se vodi i protiv njega, Galić je rekao kako "branim sebe, druge ne teretim, prisutan sam i aktivan na svjedočenjima, pišem podneske...".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:06