Izvanredne mjere

Pao povijesni dogovor rezanja proizvodnje nafte! Analitičari oprezni: 'Neće biti dovoljno'

Pad globalne potražnje za naftom procjenjuje se na 19 milijuna barela dnevno
Ilustracija
 Xinhua / Eyevine / Profimedia

Rusija i Saudijska Arabija te ostale članice OPEC-a u nedjelju su objavile da je postignut dogovor oko smanjenja proizvodnje nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju. Dogovoreni rez proizvodnje iznosi 10 posto normalne svjetske opskrbe naftom, a ujedno je i jedan od najvećih rezova proizvodnje ikada dogovoren.

Uslijed koronakrize cijene nafte pale su na najniže razine u zadnjih 18 godina, a pad globalne potražnje procjenjuje se na 19 milijuna barela dnevno. Neki su analitičari, primjerice, Goldman Sachs, stoga dogovorene mjere prozvali "povijesnima, ali nedovoljnima".

Vijest o dogovoru, koji ima namjeru stabilizirati tržište uzdrmano pandemijom koronavirusa, dolazi nakon što grupa OPEC+, koja uz stalne članice uključuje Rusiju i Meksiko, nije uspjela postići dogovor u četvrtak. Meksiko tada nije pristao na smanjenje proizvodnje.

U petak je, međutim, meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador rekao da će njegova država smanjiti svoju proizvodnju za 100.000 barela dnevno. Iako je taj iznos bio daleko manji od onog što je predloženo na sastanku u četvrtak, López Obrador otkrio je da mu je američki predsjednik Donald Trump ponudio smanjenje američke proizvodnje nafte za 250.000 barela dnevno čime bi kompenzirao Meksiko. Trump je na konferenciji za medije potvrdio da je razgovarao s meksičkim predsjednikom i pristao na rezanje. Rekao je da će Meksiko to nadoknaditi SAD-u. Nije otkrio kako točno.

Trump se oduševljeno oglasio na Twitteru navodeći da će dogovor "spasiti stotine tisuća radnih mjesta u energetskom sektoru u SAD-u".

Nije jasno, međutim, koliko je dogovor obvezujući i hoće li ga se zemlje proizvođači nafte pridržavati u praksi. Posebno se to odnosi na zemlje ne članice grupe OPEC-a (SAD, Kanada i Norveška).

Cijene sirove nafte su se posljednja dva mjeseca prepolovile zbog globalnog usporavanja gospodarskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa koja je smanjila potražnju za tom sirovinom te rata cijenama između Saudijske Arabije i Rusije.

Nakon vijesti o dogovoru, Brent, globalno mjerilo za trgovinu naftom, porastao je za više od 4%, na 32,78 dolara po barelu. Cijene američke nafte porasle su gotovo 5% na 23,85 dolara po barelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:33