Njemački Ured za statistiku

Panika u Njemačkoj, industrijske narudžbe padaju treći mjesec za redom

Podaci pokazuju da se protekcionizam odrazio i na ekonomiju najvećeg europskog izvoznika
Volkswagenova tvornica u Kasselu
 Profimedia, Sciencephoto RM

Tvornice u Njemačkoj, europskoj zemlji već poslovično snažne ekonomije, primaju udarce uslijed rastućeg protekcionizma. Globalne su trgovinske napetosti napokon uzele svoj danak jer njemačke industrijske narudžbe padaju već treći mjesec za redom, piše Reuters.

Prema zadnjim podacima iz njemačkog Ureda za statistiku, ugovori za izvoz njemačkih proizvoda pali su za 0,9 posto i to predstavlja pad od 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

„Raširene debate o uvođenju carina stvorile su veliku nesigurnost u europskim industrijama orijentiranima izvozu”, zaključio je Thomas Gitzel, ekonomski analitičar iz VP Bank Grupe. Prema njemu, ovi su podaci prilično bolni i pokazuju da njemačka ekonomija napokon usporava.

"Ovo zaista boli" - rekao je Gitzl za Reuters.

Očekivano, pad u narudžbama predvode inozemne narudžbe koje su pale za 2,6 posto, dok su domaće narudžbe čak i porasle za 1,5 posto. Ipak, Njemačka je najveći izvoznik u SAD i pod svaku cijenu želi izbjeći potencijalni trgovinski rat s Bijelom kućom, a rok Trumpove odluke hoće li nametnuti carine na aluminij i čelik Europskoj unije sve je bliži, naime, određen je za početak lipnja.

Preliminarni podaci njemačkog BDP-a za prvi kvartal 2018. godine trebali bi biti dostupni idući tjedan, ali analitičari već predviđaju skromniji rast ekonomije, odnosno oko 0,5 posto u odnosu na 0,6 posto koliko je bio zadnja tri mjeseca 2017. godine. Također, i njemačke su vlasti smanjile svoja očekivanja za 2018. godinu te je njihova prognoza ekonomskog rasta pala s 2,4 posto na 2,3 posto, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:46