Najuspješniji EU projekt 2020.

Pametne škole za 29.000 učenika

 Župan.hr

Ugovor za ovaj projekt Brodsko-posavska županija potpisala je krajem svibnja 2017. godine. Vodeći partner bio je Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli (BiH), a ostali partneri Zelena akcija sa sjedištem u Zagrebu (HR), Brodsko-posavska županija (HR), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko ekološko društvo.

U 27 mjeseci provedbe projekta investiralo se u energetsku obnovu objekata sedam osnovnih i srednjih škola pri čemu je u Brodsko-posavskoj županiji energetski obnovljena OŠ Sibinj.

“Inovativnim umom do pametnih škola” ili, skraćeno, “Pametne škole”, naziv je 1,64 milijuna eura vrijednog projekta kojim je Brodsko-posavska županija ušla u finale našeg velikog izbora za najbolji županijski projekt EU u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Promjena ponašanja

Ugovor za ovaj projekt Brodsko-posavska županija potpisala je krajem svibnja 2017. godine. Vodeći partner bio je Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli (BiH), a ostali partneri Zelena akcija sa sjedištem u Zagrebu (HR), Brodsko-posavska županija (HR), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko ekološko društvo. U 27 mjeseci provedbe projekta investiralo se u energetsku obnovu objekata sedam osnovnih i srednjih škola pri čemu je u Brodsko-posavskoj županiji energetski obnovljena OŠ Sibinj.

Dodatne aktivnosti uključile su prekogranično četveromjesečno natjecanje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije (primjenom neinvesticijskih metoda, tj. promjenom ponašanja). Dvije škole pobjednice, jedna iz Brodsko-posavske županije i jedna iz Tuzlanskog kantona, kao nagradu su dobile instaliranje fotonaponskog solarnog sistema i opremanje “solarnog laboratorija” koje su uz mentorstvo eksperata Centra za razvoj i podršku i Zelene akcije obavili učenici i nastavnici škola-pobjednica. Održano je i prekogranično natjecanje učenika-pojedinaca osnovnih i srednjih škola u projektnom području u IT/tehničkim inovacijama u ovlasti obnovljivih izvora energije, pri čemu su najuspješniji inovatori iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona imali priliku izraditi i tehnički unaprijediti svoje inovacije na sedmodnevnom ljetnom kampu mladih inovatora održanom u Slavonskom Brodu.

Župan.hr

Projekt je posebno zanimljiv zato što je uz aktivnosti koje su promicale energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša imao i natjecateljski duh gdje je bilo uključeno više od 29.000 učenika, nastavnika i ravnatelja.

Tijekom 2018. obnovljena je sa 1,2 milijuna kuna OŠ u Kladnju koja je postala prva Pametna škola. Lani je u BPŽ-u obnovljena škola “Sibinjskih žrtava” u Sibinju koja je jedna od deset obnovljenih škola u projektu, na kojoj su izvedeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti. U obnovu je uloženo 1,2 milijuna kuna - od zamjene krovišta do ličilačkih radova.

Mladi inovatori

Lani su i proglašene pobjednice natjecanja “Navike promijeni - školu opremi” koje je organizirano od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka 2018. u sklopu projekta “Inovativnim umom do pametnih škola” s ciljem uštede energije promjenom ponašanja korisnika. Bile su to škola “Antun Mihanović” iz Slavonskog Broda i “JU Gimnazija Živinice” iz BiH. Pobjedom na natjecanju, ove su škole ostvarile pravo na nagradu - fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji je, u suradnji s učenicima i osobljem škole, opremljen uređajima koji koriste solarnu energiju.

Na tada održanom Solarnom festivalu predstavilo se u sklopu projekta 19 mladih inovatora iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona, u pogon je pušten solarni sustav za proizvodnju električne energije te prezentirani eksponati iz solarnog laboratorija škole. Uz pomoć mentora prof. Dinka Nadiha i prof. Željke Kačar te Zelene Akcije iz Zagreba i Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, petnaestak učenika i učenica sudjelovalo je u opremanju novog solarnog laboratorija početkom prošle godine te su izradili tri eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca. Jedan od njih je Solarni koncentrator, uređaj kojim se sunčeva energija pretvara u toplinsku tako što sunčevo zračenje fokusira u jednu točku. Drugi je fotonaponski panel koji dozračenu solarnu energiju pretvara u električnu te je pohranjuje u akumulatorsku bateriju. Osim solarnog laboratorija, škola je kao pobjednica dobila i fotonaponski sustav koji također sunčevu energiju pretvara u električnu, a može se koristiti i u oblačnim uvjetima.

Tijekom 2018. godine je, naime, u Slavonskom Brodu održan Kamp mladih inovatora gdje je 19 učenika osnovnih i srednjih škola iz obje zemlje, uz vodstvo petorice mentora iz udruga ZMAG, Zelene akcije i tuzlanskog Centra za razvoj i podršku, tjedan dana izrađivalo različite inovacije koje kao pogon koriste obnovljive izvore energije.

Ponosni na projekt

“Vrlo smo ponosni na projekt Pametne škole koji smo proveli s našim partnerima i zaista, u početku, nitko nije očekivao kakve će rezultate i efekte ostvariti. Oni su genijalni. Taj spoj prekogranične suradnje koja je zapravo i cilj takvih projekata, ovdje se dogodio i za cilj ima razmjenu iskustava, stjecanje novih prijateljstava i partnera. S našim sada već prijateljima iz Tuzlanskog kantona nakon ovog projekta, koji je izuzetan, prijavili smo i drugi projekt, odnosno nastavak projekta Pametne škole 2 za koji očekujemo i nadamo se pozitivnom rješenju. Nama je čast što je ova škola pobijedila na natjecanju u uštedi energije, a ugodna je činjenica što su uštede ostvarene samo promjenom ponašanja. U jednom trenutku monitoringa uštede škola je uspjela ostvariti čak do 15% ušteda što govori da mi još nemamo dovoljno razvijenu svijest o tome kako koristiti energiju i na koji način gospodariti njome i na tome još trebamo raditi. Mislim da je to najbolji put za naše škole i za naše mlade kojima treba prenijeti saznanja i iskustva, osobito ona koja se ostvaruju u europskim projektima. Brodsko-posavska županija potiče sve projekte koji usmjeravaju europska sredstva i nadam se da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih pozitivnih priča i kvalitetnih projekata jer samo tako možemo ići korak naprijed”, kaže zamjenik župana Damir Mirković, dodajući da Županija veliku pažnju poklanja svim projektima energetske obnove od bolnica i zdravstvenih ustanova do škola kojima je Županija osnivač.

Osobna karta projekta

● Naziv projekta: Inovativnim umom do pametnih škola - PAMETNE ŠKOLE

● Kategorija prijave: Doprinos prekograničnoj suradnji

● Lokacija: Projektne aktivnosti na području cjelokupne Brodsko-posavske županije i cjelokupnog Tuzlanskog kantona (Bosna i Hercegovina)

● Datum početka projekta:

1. lipnja 2017.

● Datum završetka projekta: 31. srpnja 2019.

● Ukupna vrijednost projekta: 12,330.952

● Iznos isplaćenih

bespovratnih sredstava:

10,468.980 kn

● Vlastita sredstva: 1,861.972 kn

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:11