Svjetska tržišta

Pale cijene dionica na azijskim burzama, slaba kineska proizvodnja zabrinula ulagače

Podršku tržištima, ipak, pruža vijest da su SAD i Kanada postigli okvirni dogovor o trgovini
Ilustracija, Nikkei indeks u padu
 Profimedia, Newscom

Na većini azijskih burzi u ponedjeljak su cijene dionica pale jer su ulagače zabrinuli podaci koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, dok podršku tržištima pruža vijest da su SAD i Kanada postigli okvirni dogovor o trgovini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,15 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Singapuru. U Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 0,3 i 0,7 posto, dok se na kineskim burzama zbog praznika danas ne radi.

Japanski Nikkei indeks dosegnuo je jutros novu najvišu razinu u 27 godina, što se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena, čiji se tečaj prema dolaru kreće na najnižim razinama u gotovo godinu dana.

To je potaknulo rast cijena dionica japanskih izvoznika jer slabljenje jena potiče cjenovnu konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

S druge strane, ulagače su razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci o proizvodnoj aktivnosti u Kini, čiji je rast u rujnu usporio na najnižu razinu od svibnja prošle godine.

„Slabljenje PMI indeksa bilo je očekivano i smatramo da će podaci biti još slabiji prije nego što se situacija poboljša. Kako se američko-kineski trgovinski sukob intenzivira, očekujemo da će Peking uvesti monetarne i fiskalne poticajne mjere kako bi ublažio udar izazvan američkim carinama na kineski uvoz”, pišu analitičari Bank of America Merrill Lynch u osvrtu na situaciju na tržištu.

Svjetske su burze u rujnu porasle jer su se ulagači nadali da će SAD i Kina postići dogovor o trgovini, no pregovori su zastali nakon što su obje strane jedan drugoj nametnule nove carine.

Podršku tržištima pruža, pak, vijest da su SAD i Kanada postigli okvirni dogovor o trgovini, odnosno novim uvjetima prema kojima bi se nastavio dosadašnji Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), s obzirom da je već prije SAD postignuo dogovor s Meksikom.

„Ulagači će vjerojatno na taj sporazum gledati pozitivno, što znači da trgovinske napetosti u svijetu slabe, osim između Washingtona i Pekinga”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Zahvaljujući tome, američki terminski indeksi trenutno su u plusu 0,5 posto, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu na početku današnjeg trgovanja.

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95,19 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 95,14 bodova.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti porasla sa 113,65 jena, koliko je iznosila u petak na zatvaranju tržišta, na 113,95 jena, najvišu razinu od lanjskog studenoga.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se tečaj eura kreće oko 1,1610 dolara, kao i u petak.

A cijene su nafte nastavile rasti četvrti tjedan zaredom jer se očekuje da će zbog američkih sankcija pasti proizvodnja i izvoz 'crnog zlata' iz Irana.

Nakon što je prošloga tjedna skočila 5 posto, na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla daljnjih 0,6 posto, na 83,25 dolara, najvišu razinu od studenoga 2014. godine.

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno jer podršku tržištima pruža vijest o trgovinskom dogovoru između SAD-a i Kanade, dok negativno utječu nagađanja da će Europska komisija odbaciti prijedlog talijanskog proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:59