FA nudi Wembley

Pakistanski milijarder želi kupiti jedan od najpoznatijih stadiona, nudi 900 milijuna eura

Spekulira se da će Khan preseliti NFL klub Jacksonville Jaguarsa u London
Wembley iz zraka
 Profimedia, Alamy

Engleski nacionalni ponos, stadion Wembley, uskoro bi mogao dobiti novog vlasnika. Potvrđeno je kako je Engleski nogometni savez u pregovorima sa Shahidom Khanom, vlasnikom NFL kluba Jacksonville Jaguars, ali i engleskog nogometnog kluba Fulham. Engleski mediji navode kako će ga ta kupnja stajati nevjerojatnih 900 milijuna eura.

Američko-pakistanski milijarder Khan već se neko vrijeme spominje kao potencijalni kupac, navodi Independent, a spekulira se o tome kako će u dogledno vrijeme preseliti cijelu momčad Jaguarsa u London.

- Kada bih uspio postati vlasnikom Wembley stadiona, to bi bio značajan napredak za Jaguarse i cijeli Jacksonville. Naravno, uvijek ću imati na umu da je Wembley dom engleske nogometne reprezentacije i uvijek će ostati dostupan za najbitnija sportska i zabavna događanja, uključujući i utakmice američkog nogometa – izjavio je Shahid Khan.

Jaguarsi su od 2013. godine igrali po jednu utakmicu sezone u Londonu, a ako ovaj dogovor prođe preselit će preko oceana u razdoblju od rujna do siječnja, odnosno za vrijeme trajanja regularne sezone američkog nogometa. To znači da će u tom vremenu engleska reprezentacija morati igrati negdje drugdje, a ne na stadionu koji je uvijek bio njihov zaštitni znak.

Uprava NFL-a itekako je zadovoljna mogućim sporazumom.

- Stadion u Londonu već je godinama opsesija za nas jer će time američki nogomet nadići granice svog kontinenta iako imamo uspješno partnerstvo s Tottenham Hotspursima. Također, dobit ćemo značajnu fleksibilnost kod dogovaranja termina utakmica – rekao je potpredsjednik NFL-a Mark Waller.

Još nije poznato kada će se transakcija ostvariti ni kako će ovakav razvoj situacije utjecati na Chelsea koji je planirao koristiti Wembley kao svoj privremeni stadion dok traje renovacija Stamford Bridgea.

Još je ranije najavljeno da Jaguarsi 28. Listopada upravo na Wembleyju igraju protiv ovogodišnjih šampiona Super Bowla, Philadelphia Eaglesa.

Inače, novi Wembley izgrađen je na mjestu legendarnog "starog" Wembleyja, a otvoren je 2007. godine. Za nogometne utakmice prima nešto ispod 90.000 ljudi, a njegova je gradnja koštala više od 800 milijuna eura.

Kada se pročulo da će simbol engleske reprezentacije i zemlje uopće kupiti američko-pakistanski milijarder, javili su se brojni nezadovoljnici iz sportskog svijeta i prodaju nazvali "nacionalnom sramotom i odricanjem najbitnijih dragulja na kruni". Većina Engleza se slaže kako do prodaje ne smije doći jer je Wembley nacionalni simbol i jedna od prvih asocijacija na ovu zemlju uopće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:31