Posljedice usporavanja

Pad prodaje iPhonea u Kini plaćaju radnici, redovi za otkaze dugi kao nogometno igralište

S kineskim ekonomskim usporavanje, prvim nakon više od 20 godina, Kinezi su sve oprezniji i štedljiviji
Ilustracija, radnici na pokretnoj traci
 Joyce Zhou / Reuters

Red za otkaze bio je dužine nogometnog igrališta. U njemu više od stotinu kineskih radnika. Na pokretnoj su traci u kinskoj tvornici Changshuo sklapali milijune Appleovih iPhonea, a sada čekaju svoju otpremninu. Posao će morati potražiti drugdje. Posljedice su to pada prodaje iPhonea u Kini, piše New York Times.

- Obično bismo imali oko 80 do 90 sati prekovremenog rada mjesečno – objasnila je Zhang Zhi, 25-godišnja radnica na pokretnoj traci govoreći da se još u studenom prošle godine posao prepolovio. Njezina je plaća za prosinac iznosila 370 dolara (2400 kuna), a jedino je prekovremenim radom mogla zaraditi dovoljno novca za sve životne troškove. Posao je usporio, prekovremeni sati izostali i sada je prisiljena potražiti drugi posao.

Nakon što je Tim Cook, izvršni direktor tehnološkog diva Apple, prošli mjesec najavio pad prihoda i za to okrivio prodaju iPhonea u Kini, a time i u jednom danu srušio tržišnu vrijednost Applea za gotovo 55 milijardi dolara, račun je na naplatu došao i radnicima.

Optimizam probuđene kineske 'potrošačke klase', nalik zapadnjačkoj, koja si je mogla i htjela priuštiti proizvode brendova poput Applea, Nikea, Volkswagena, naglo je presušio. Za brojne globalne kompanije, koje su svoje prihode dosad većinom ostvarivale na zapadu, zadnjih godina otvorilo se jedno novo, brzorastuće tržište potrošača u Kini.

No, s kineskim ekonomskim usporavanjem, prvim nakon više od 20 godina, Kinezi su sve oprezniji i štedljiviji, a ekonomski je kotač neumoljiv. Manja potrošnja uzrokuje manju proizvodnju, a to dovodi do gubitka posla i manje kupovne moći, što opet Kineze tjera na manju potrošnju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:02