Fijasko?

Pad interesa građana za subvencioniranim kreditima: Predano tek 450 zahtjeva

Razlog slabijeg interesa za mnoge je rast cijena nekretnina, čemu su pridonijele subvencije
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Za razliku od prošle godine kada su subvencionirani krediti za mlade bili veliki hit, interes za njih ove je godine znatno manji. U prvom tjednu, pokazuju podaci Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), banke su predale 454 zahtjeva svojih klijenata.

U istom razdoblju lani APN je zaprimio oko 900 zahtjeva.

- U ovom je trenutku 110 obrađenih zahtjeva, a najviše ih se odnosi se na Grad Zagreb s ukupno 42 zahtjeva - kažu u APN-u.

Veći iznos

U cijelom lanjskom ciklusu, koji je na kraju ipak trajao dulje nego što se očekivalo, ukupno je obrađeno 2320 zahtjeva.

No, ove se godine očekuje da će oko 4500 građana moći kupiti subvencionirane kredite, s obzirom na to da je u proračunu za te namjene osigurano oko 40 milijuna kuna, dok je lani to bilo 17 milijuna kuna.

Budu li se zahtjevi podnosili sadašnjim tempom, proces prikupljanja ponuda za kreditima mogao bi potrajati najmanje dva mjeseca. No, sve su procjene da će to biti i puno dulje.

Razlog nešto slabijem interesu mlađe populacije za ovom vrstom državnog poticaja mnogi vide u činjenici što su stanovi značajno poskupjeli, čemu su upravo pridonijele i same subvencije.

Mlađi od 45

K tome, propuste li ove godine priliku, mlađi od 45 godina moći će se javiti na natječaj u još dva navrata, 2019. i 2020. godine. K tome, izmjenom zakona subvencija je ove godine određena razvijenošću područja. Postoci subvencije iznose od 30 posto otplatnog obroka za razvijene sredine od do 51 posto za nerazvijene. To znači da onima u Zagrebu, koji su najviše zainteresirani za subvencije, država više ne plaća polovicu rate u prve četiri godine, već 30 posto u prvih pet godine otplatnog roka.

Skočile cijene

Građani zainteresirani za subvencije, u svakom slučaju, počeli su znatno opreznije odmjeravati koristi koje im nosi. Jer unatoč državnoj subvenciji, ako su cijene stana naglo skočile, mnogi će teško odlučiti za podizanje dugoročnog stambenog kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:34