Vojna ekspanzija?

'Pacifistički' Japan kupuje 147 F-35 borbenih aviona, koštat će ih barem 13 milijardi $

Od 147 zrakoplova, 105 njih su F-35A varijante, dok će preostalih 42 biti F-35B
Ilustracija: F-35B RAF-a
 Eddie Keogh / REUTERS

Japanska vlada u utorak je i službeno objavila da će kupiti još 105 američkih borbenih aviona F-35, povrh 42 koja su još ranije naručili, piše Defense News.

Time će zemlja koju njezin ustav definira kao "pacifističku" ukupno kupiti 147 najmodernijih borbenih aviona pete generacije i postati najveći inozemni naručitelj F-35-ica. Odmah iza njih su Britanci koji sa 138 naručenih zrakoplova padaju na drugo mjesto.

Od 147 zrakoplova, 105 njih su F-35A varijante, dok će preostalih 42 biti F-35B, koje krasi mogućnost kratkog uzlijetanja i vertikalnog slijetanja, piše Defense News. Uz Amerikance, Britance i Talijane, "Zemlja izlazećeg sunca" bit će tek četvrta država koja kupuje ovu varijantu F-35-ica.

U tom kontekstu treba promatrati i najavu da će se japanski razarač Izumo, koji služi kao nosač helikoptera, konvertirati u nosač aviona.

Nije poznato koliko će nabava F-35-ica ukupno koštati Japan, ali neke procjene ipak se mogu iznijeti. Pod pretpostavkom da će F-35A model kupovati po aktualnoj cijeni od 90 milijuna dolara (ili čak 80 milijuna, što je krajnji cilj proizvođača Lockheed Martina), a F-35B po cijeni od 115,5 milijuna dolara za "gole" avione izdvojit će između 13 i 14 milijardi dolara. Očekivanim smanjivanjem cijene F-35-ica u budućnosti, taj iznos će vjerojatno pasti za koju milijardu kad sve isporuke budu dovršene.

No, kad tu uračunate i naoružanje, logističku podršku, rezervne dijelove i ostale troškove jasno je da će Lockheed Martin i ostale kompanije uključene u mega skupi F-35 JSF program (čiji se krajnji trošak do 2070. procjenjuje na 1,53 bilijuna dolara) potrošiti znatno više od nabavne cijene samih zrakoplova.

Kupnja F-35-ica, konverzija Izuma, ali i nabava dva proturaketna sustava Aegis, zapravo su samo dio velike modernizacije i jačanja japanskih oružanih snaga. Naime, vlada Shinza Abea u narednih pet godina želi potrošiti čak 243 milijarde dolara za obranu, što analitičari tumače kao snažni signal susjednoj Kini, ali i Sjevernoj Koreji, da neće mirno promatrati njihovu vojnu ekspanziju.

Osim toga, kako piše Quartz, Abe želi zaobići i ograničenje vojne potrošnje čiji krov je trenutno na 1 posto proračuna, ali i ublažiti pacifistički članak 9 ustava (koji zabranjuje Japanu da ima kopnenu vojsku te zračne i pomorske snage) tako da se u njemu izričito navede da se on ne odnosi na Japanske samoobrambene snage, koje su de facto japanska vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:26