Viđeno i prije

Ovu godinu će obilježiti kraj najdužeg rasta dioničkog tržišta u povijesti

Bull market trajao je punih deset godina, odnosno sve od zadnje velike financijske krize
Ilustracija, Njujorška burza
 Lucas Jackson / REUTERS

Pred sam kraj 2018. može se zaključiti da će na globalnom planu godinu ipak obilježiti kraj najdugotrajnijeg rastućeg tržišta dionica (bull market) u povijesti Sjedinjenih država. Bull market trajao je punih deset godina, odnosno sve od zadnje velike financijske krize, i time je nadmašio dugotrajnost svih ostalih razdoblja rasta na američkom dioničkom tržištu.

Ako se gleda pad u zadnja tri mjeseca, može se reći da je bio izrazito strmoglav i bolan, jedan od većih tromjesečnih padova u povijesti.

Analitičari Bloomberga tako upozoravaju da je S&P 500 u zadnja tri mjeseca pao velikih 19,8 posto, dok je Dow Jones Industrial Average potonuo 5036 poena od vrhunca te je zabilježio najgori prosinac u povijesti. Čak i grozni prosinac 1931., koji se investitorima urezao u sjećanje s minusom od 14,53 posto, nije bio tako negativan kao zadnji prosinac Dow Jones Industrial Averagea s padom od 14,82 posto.

Gledano iz današnje perspektive otvara se pitanje je li zapravo hiperekspanzivna monetarna politika Federalnih rezervi pothranjivala ekstremni i neobično dugi rast razdoblja vrijednosti američkih dionica. Stoga danas gledamo situaciju u kojoj zbog pada cijena dionica američki predsjednik nezabilježeno žestoko napada šefa Federalnih rezervi kojeg je sam imenovao jer diže kamate, koje su još uvijek na vrlo niskim razinama, a niz pokazatelja indicira stabilnu gospodarsku situaciju te je prava prilika da Amerika traži izlaz iz zone eksperimentalne monetarne politike.

Uostalom, iako veliki pad američkih dioničkih indeksa nakon deset godina stabilnog rasta izgleda poprilično zastrašujuće, ako ga stavimo u povijesnu perspektivu, ipak se ne može reći da gledamo nikad viđenu povijesnu dramu.

Od 1926. bilježi se 370 kvartalnih povrata, i ispada da je zadnji kvartalni pad od 17,1 posto tek četrnaesti najlošiji. Rekord i dalje drži kvartal sredinom 1932. s padom od 37,3 posto, a slijede ga s padom većim od 25 posto izdvojeni kvartali 1931., 1929. i 1974. godine. Više od polovine najgorih kvartalnih padova dogodilo se u za dioničare notornim 30-im godinama prošlog stoljeća.

Donosimo i tablicu koja pokazuje kako se ni iz rasta ni iz pada ne može iščitati razvoj budućeg kretanja cijena na tržištima. Ako se pogleda 13 najvećih ranijih kvartalnih padova, vidi se da su slijedila vrlo različita razdoblja (ne)uspješnosti dioničkog tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:22