Novi presedan

Ovaj hrvatski grad prvi izvojevao pobjedu i uklonio bankomat iz stare gradske jezgre

Problem "prekobrojnih" metalnih kutija eskalirao je ove sezone ne samo zbog njihove brojnosti već i lokacija
Ilustracija, bankomat
 Tonči Plazibat / CROPIX

S fasade zgrade Doma kulture, konkretno prizemlja koje koristi Konzum, uklonjen je bankomat. Podvig je tim veći, što se bankomat nalazio ugrađen u prozor iz kojeg pogled direktno puca na spomenik kulture - Balbijev luk, inače, najprometniji ulaz/izlaz iz rovinjske starogradske jezgre, piše Glas Istre.

Skidanje bankomata rezultat je Odluke o komunalnom redu grada Rovinja i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, a koje se tiču općih kriterija za ugradnju bankomata u zaštićenim povijesnim jezgrama.

Inače, unutar kulturno-povijesne jezgre Rovinja evidentirano je 50 bankomata. Za 39 bankomata predani su zahtjevi za odobrenjem lokacije, odnosno dozvolom za postavljanje

Problem "prekobrojnih" metalnih kutija eskalirao je ove sezone ne samo zbog njihove brojnosti već i lokacija na kojima su bili postavljeni - od prozora i vrata, preko fasada i izloga.

U većini slučajeva, za potrebe njihovog "umetanja" se bušilo, rušilo i širilo jednom riječju uništavala javna površina. Paralelno s javnom, iskorištavala se i prekrajala privatna imovina, objekti i kuće u privatnom vlasništvu, na kojima se i dodatno zarađivalo. Naime, ovisno o pogodbi između najmodavca i vlasnika bankomata, mjesečna je "stanarina" za bankomat iznosila od dvije do deset tisuća kuna.

Grad Rovinj je među prvima na obali krenuo u obračun sa svima onima koji nemaju dozvolu, odnosno pismeno odobrenje gradskog upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i suglasnost konzervatora, za njegovo postavljanje. Dakle, jasno su dani kriteriji po kojima se može dobiti dozvola za postavljanje bankomata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:25