Stečaj obustavljen

Otvoren predstečajni postupak nad Tehnikom, problemi su počeli s projektom u Alžiru

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.11.2018. u 17:16

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.11.2018. u 17:16

Zagreb, 040213.
Branimirova ulica.
Zgrada Prve hrvatske tvornice ulja. Taj impresivni objekt koji je pod zastitom kao spomenik kulture, a koji je u prilicno derutnom stanju, u vlasnistvu je tvrtke Tehnika d.d. koja ju je trebala obnoviti. Umjesto da ta tvornica uljepsa izgled kvarta, poderana cerada koja je pokrivala skele na procelju zgrade, cini upravo suprotno.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
davor Pongračić / CROPIX

Tehnika je trebala obnoviti zgradu Prve hrvatske tvornice ulja

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je danas predstečajni postupak nad Tehnikom, izvijestila je ta tvrtka u petak. Kako uz ostalo piše u obrazloženju rješenja suda, dostavljeni plan restrukturiranja Tehnike sadrži sve elemente propisane stečajnim zakonom, odnosno činjenice i okolnosti iz kojih proizlazi postojanje prijeteće nesposobnosti za plaćanje.

Pozivaju se vjerovnici, dužnik i povjerenica da 6. ožujka iduće godine na Trgovačkom sudu u Zagrebu pristupe ročištu radi ispitivanja tražbina.

Zbog obavijesti o otvorenom predstečaju Zagrebačka burza je oko 14,40 sati pa do kraja današnjeg trgovanja privremeno obustavila trgovanje dionicama Tehnike.

Problemi su za Tehniku počeli krajem srpnja nakon što je ta tvrtka, koja je uz Ingru radila na projektu bolnice u Alžiru, objavila da je alžirski investitor jednostrano i, kako su te dvije kompanije navele, protivno ugovornim odredbama i reguliranim postupcima pozvao na plaćanje bankarskih garancija i kontragarancija za projekt te raskinuo ugovor o izvođenju radova. 

Tehnika je 1. listopada objavila da je predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka, a ta obavijest je uslijedila nakon što je nešto ranije ta kompanija objavila da je varaždinska tvrtka Zagorje-Tehnobeton krajem rujna povukla prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Tehnikom te je taj postupak obustavljen.

Naime, Tehnika je i 2. kolovoza izvijestila o predaji zahtjeva za pokretanje predstečajnog postupka, obrazlažući to blokadom računa, zbog toga što je alžirski investitor aktivirao bankarske garancije.

No, taj je prijedlog Tehnike Trgovački sud u Zagrebu odbacio 22. kolovoza kao nedopušten, a zbog činjenice da je krajem srpnja (28. srpnja) Zagorje-Tehnobeton pokrenuo stečajni postupak nad Tehnikom. Tehnika se potom žalila, no Visoki trgovački sud je žalbu odbio.

To je rješenje Visokog trgovačkog suda na web stranicama e-stečaj Ministarstva pravosuđa e-oglasna objavljeno 28. rujna, a danas je objavljeno i rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu da je varaždinska tvrtka Zagorje-Tehnobeton dana 28. rujna povukla prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Tehnikom te je taj postupak obustavljen.