Vlasničko preslagivanje

Otkrivamo: Američki investicijski fond želi kreditirati i preuzeti Agrokor

HPS Investment Partners je 2017. kupio 'zdravi' dio Merkura, slovenskog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. završio u stečaju
 Google Street View, CROPIX

Američki investicijski fond HPS Investment Partners sa sjedištem u New Yorku, koji upravlja sa 47 milijardi dolara, zainteresiran je za sudjelovanje u refinanciranju roll-up kredita Agrokora vrijednog 1,06 milijardi dolara i već je u pregovorima s izvanrednom Upravom koncerna, potvrđeno nam je iz nekoliko izvora upoznatih sa stanjem u toj tvrtki.

Štoviše, prema nekim informacijama, HPS Investment Partners želi sudjelovati i u vlasničkom restrukturiranju Agrokora, odnosno istražuje mogućnosti vlasničkog preuzimanja najveće hrvatske kompanije. Iz Agrokora tu informaciju nisu htjeli komentirati, ni potvrditi, niti demantirati, a ni iz HPS Investment Partnersa do zaključenja ovog broja nismo dobili službeni komentar ove informacije.

HPS Investment Partners je u rujnu 2017. kupio “zdravi” dio Merkura, slovenskog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. završio u stečaju. Američki je fond, izjavila je tada stečajna upraviteljica Simona Gorjup, za Merkur platio 28,56 milijuna eura, a sredstva su se trebala iskoristiti za podmirenje dugova vjerovnicima. Kako su tada pisali slovenski mediji, HPS Investment Partners bio je zainteresiran i za kupnju nekretnina “starog” Merkura, odnosno njegovih trgovačkih centara, i to ne samo u Sloveniji nego i u susjednim državama.

Matej Lahovnik, bivši slovenski ministar gospodarstva, izjavio je, u tom kontekstu, da je pravo pitanje hoće li američki investitor od Hete, loše banke bivše Hypo Alpe-Adria banke, koja prodaje nekretnine zaplijenjene zbog nenaplaćenih dugova, uspjeti otkupiti Merkurove trgovine u Hrvatskoj i hoće li biti zainteresiran za jačanje te djelatnosti u regiji koja ima dobru ekonomsku perspektivu. Ipak, prema našim saznanjima, 13 trgovina Merkur-Hrvatske kupila je tvrtka Hemisfere Zagreb Properties čiji je osnivač društvo Genesis Properties Wien. Tijekom 2017. pojavila se i informacija da je HPS Investment Partners zainteresiran za kupnju Peveca, ali su iz hrvatske kompanije poručili kako “Uprava i Nadzorni odbor Peveca nemaju saznanja o postojanju tog interesa ili eventualnom vođenju pregovora, niti je to u njihovoj nadležnosti”.

Banka J.P. Morgan

HPS Investment Partners je, pak, globalna investicijska tvrtka koja, kako se navodi na njihovim web stranicama, klijentima pruža “kreativna kapitalna rješenja i atraktivne povrate na kapital”. Pritom imaju nekoliko ulazno-izlaznih strategija koje uključuju “sindicirane kredite i obveznice s visokim prinosima putem privatno dogovorenih dugova s prvenstvom naplate (senior) te vlasničko-dužničke instrumente junior statusa”. Čine se, dakle, “idealnim” partnerom za Agrokor, u financijskom i vlasničkom smislu. HPS je utemeljen 2007. kao investicijska kompanija fokusirana prema dugoročnim i manje likvidnim investicijskim prilikama, a proistekla je iz odjela Highbridge Capital Managementa unutar J.P. Morgan Asset Managementa. U travnju 2016. kompaniju je od J.P. Morgana preuzelo pet principala: Scott Kapnick, Scot French, Michael Patterson, Purnima Puri i Faith Rosenfeld.

Roll-up u travnju

Međutim, treba reći da, sukladno poznatim informacijama, Agrokor još nije izabrao banku koja će biti aranžer refinanciranja roll-up kredita, a službene informacije govore kako će u refinanciranje ići u travnju, nakon što se formalno završi proces implementacije nagodbe vjerovnika i s radom počne Agrokor pod novim imenom i sa sjedištem u Nizozemskoj. Ta informacija govori kako su zasad svi razgovori tek preliminarne naravi, ali neki naši izvori tvrde kako se baš u razgovorima i pregovorima s HPS-om dosad najdalje otišlo.

U tom kontekstu treba podsjetiti i na izjavu Aleksandra Vedjakina, prvog potpredsjednika Sberbanka, koji je nedavno u Davosu ustvrdio da ta ruska banka, koja drži 39 posto hrvatskog koncerna, planira prodati svoj udio u Agrokoru u prvoj polovici ove godine. Potom je reagirao Maksim Poletajev, savjetnik ruske banke za Agrokor, koji je donekle relativizirao tvrdnju Vedjakina, navodeći kako nije sporno da će Rusi prodati svoj udio u Agrokoru, ali još treba vidjeti kada, po kojoj cijeni i kojem kupcu. Poletajev je tada za Bloomberg izjavio kako je moguće da Rusi, nakon što u travnju postanu vlasnici 39 posto dionica Agrokora, pronađu jednog investitora koji će kupiti njihove dionice i refinancirati roll-up u tom iznosu. A naše informacije govore kako je HPS zainteresiran i za roll-up i za vlasničko preuzimanje Agrokora.

Ova je informacija, međutim, došla u tjednu kada se trebao, kako smo neslužbeno doznali, održati sastanak Vijeća vjerovnika Agrokora na kojem je glavna predviđena tema bila finalizacija implementacije nagodbe vjerovnika. No, sastanak Vijeća je odgođen za skoro vrijeme zbog, navodno, administrativno-birokratskih tehničkih problema. Ipak, moguće je i da je sastanak prolongiran zbog jačeg intenziteta rasprava o financijsko-vlasničkim preslagivanjima u tvrtki, pa je i u tom smislu potrebno usuglasiti stavove glavnih vjerovničkih skupina. Nema sumnje da će u ovom procesu iskrsnuti i druga imena potencijalnih investitora, a jedan od navodno zainteresiranih je i ruska investicijska tvrtka Alfa Group, vrijedna preko 60 milijardi eura.

Naravno, investicijsku i laičku javnost zanima po kojoj će se cijeni refinancirati roll-up kredit, hoće li, prije negoli je bilo očekivano, doći do vlasničkog preslagivanja u Agrokoru i kako se koncern operativno restrukturira. U nadi da Agrokor neće još jednom kao “business case” postati “basket case” (“propali slučaj”).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:15