Gomilaju se problemi

Oštro pada broj korisnika Snapchata, u zadnjih par mjeseci odustalo njih 3 milijuna

Usprkos padu korisnika, krovna tvrtka Snap bilježi bolje poslovne rezultate od očekivanog
Evan Spiegel
 Lucas Jackson / REUTERS

Društvena mreža Snapchat izgubila je 3 milijuna aktivnih korisnika u zadnjih nekoliko mjeseci, otkrili su u utorak objavom kvartalnog financijskog izvješća iz krovne tvrtke Snap. Posljedica je to sve jače dominacije Instagrama, ali i korisnika nezadovoljnih redizajnom, piše Independent.

Nakon što je Instagram, inače u vlasništvu Facebooka, 2016. godine “prekopirao” Snapchat i svojim korisnicima ponudio opciju Story, popularnost te društvene mreže nezaustavljivo pada. Snapchat se pokušao tome oduprijeti radikalnim redizajniranjem svoje platforme, ali to je uzrokovalo još veću pobunu među aktivnim korisnicima. Njih čak 1,2 milijuna potpisalo je peticiju za povratak na stari izgled stranice, a javno su se pobunile i reality zvijezda Kylie Jenner i model Chrissy Teigen.

Taj je problem tvrdoglavo ignorirao Evan Spiegel, glavni direktor i suosnivač Snapa. No, u zadnjem je komentaru uvijeno priznao:

- Smatramo da smo se sada suočili s najvećim frustracijama koje smo do sada čuli i željni smo napredovati – kazao je.

Usprkos padu korisnika, koji se trenutno zaustavio na 188 milijuna diljem svijeta, Snap bilježi bolje poslovne rezultate od očekivanog i nalet novog poslovnog optimizma. Nakon investicije saudijskog princa Alwaleed bin Talala od 250 milijuna dolara dionica je Snapa porasla za 10 posto. Doprinijeli su tome i prihodi koji su u ovoj godini skočili su za 44 posto, na 262 milijuna dolara, u odnosu na lani kada su bili 182 milijuna dolara, stoji u izvješću za drugi kvartal. No, još uvijek posluju s gubitcima koje su sada srezali za dvadeset posto, s prošlogodišnjih 443 milijuna dolara na 353 milijuna.

Snapchat vs. Instagram

Snapchat

- 188 milijuna korisnika diljem svijeta

- 60 posto korisnika ispod 25 godinama

- 30 minuta dnevno, u prosjeku, korisnici provedu pregledavajući sadržaj

- 40 posto pad u aktivnim korisnicima nakon pokretanja Instagram Stories

Instagram

- 400 milijuna korisnika

- Popularniji među ženskom populacijom nego muškom

- Većina korisnika ispod 49 godinama

- 32 minute dnevno, u prosjeku, korisnici provedu pregledavajući sadržaj

- 28 posto se povećala stopa pregledavanja nakon uvođenja opcije Stories

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:01