Smanjenje cijena nafte

Oštar pad indeksa i na Moskovskoj burzi

Pošteđen nije ni financijski sektor te je tako najveća ruska banka Sberbank izgubila na vrijednosti oko 13 posto, a VTB 12 posto
 Sputnik/AFP

Ključni ruski burzovni indeksi oštro su pali na otvaranju trgovanja na Moskovskoj burzi u utorak, te je indeks Moskovske burze pao je za 10,4 posto.

Cijene dionica najvećih naftnih i plinskih kompanija u Ruskoj Federaciji pale su na Moskovskoj burzi za 12 do 15 posto.

Pošteđen nije ni financijski sektor te je tako najveća ruska banka Sberbank izgubila na vrijednosti oko 13 posto, a VTB 12 posto.

Srušile su se i dionice tehnoloških tvrtki: Yandex je pao za 7 posto, Rostelecom 9 posto, a AFK Sistem 12 posto.

Dionice energetskih tvrtki u padu su za 10 posto.

Vrijednosni papiri ruskih kompanija srušili su se i na londonskoj i njujorškoj burzi.

Ruska valuta je oslabila u odnosu na američku i europsku pa je tečaj dolara oko 71,86 rubalja što je 4,8 posto više nego u ponedjeljak, a euro je poskupio za 5,25 posto, na 81,58 rubalja.

Razlog pada indeksa je rekordno smanjenje cijena nafte nakon neuspjeha pregovora o smanjenju proizvodnje u Beču. 9. ožujka. Nakon toga cijene nafte potonule su više od 30 posto jer je Saudijska Arabija smanjila svoje prodajne cijene nafte za sve kupce za 6 do 8 dolara, čime je započela cjenovni rat s Rusijom.

Rusija, drugi najveći svjetski proizvođač nafte, nije pristala na OPEC-ov prijedlog o daljnjem smanjenju proizvodnje, pa je Saudijska Arabija smanjila cijene i najavila povećanje proizvodnje nafte kako bi povećala svoj udio na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:07