Novi instrument

Osnovan prvi hrvatski fond rizičnog kapitala koji će raspolagati s 42 milijuna eura

Interes za financiranje iz novoga fonda, kako doznajemo, već pokazuje oko 350 startupa
Svečano potpisivanje Sporazuma o financiranju između Europskog investicijskog fonda i odabranog Upravitelja ESIF Fonda rizičnog kapitala
 Ronald Gorsic / CROPIX

Projekt osnivanja prvog pravog hrvatskog fonda rizičnog kapitala ušao je u završnicu. Kao novi mehanizam podupiranja hrvatskih startupa, ESIF fond rizičnog kapitala raspolagat će sa 42 milijuna eura.

Potpisan je sporazum o njegovu financiranju između Europskog investicijskog fonda (EIF) i Fil Rouge Capitala, koji će preuzeti i upravljanje nad njime.

Za novi je hrvatski venture capital fond iz sredstava EU izdvojeno 35 milijuna eura, a još će 7 milijuna osigurati privatni ulagači. Prema neslužbenim informacijama, među njima bi se trebala naći i dva hrvatska mirovinska fonda, kao i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Start u lipnju

Početak rada fonda očekuje se u lipnju, a prva bi sredstva iz njega trebala krenuti u rujnu. Namijenjen je financiranju mladih i inovativnih tvrtki u Hrvatskoj te bi im uvelike trebao olakšati pristup financiranju.

- Ovaj proizvod je nedostajao hrvatskom financijskom tržištu - ocijenio je ministar gospodarstva Darko Horvat, dodavši da je u posljednje tri godine kroz razne programe poduzetnicima na raspolaganje stavljeno 9,3 milijarde kuna, a oni su otvorili više od 13.000 radnih mjesta.

Pokretanjem novoga fonda zadovoljna je i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

- Vlada je osigurala sredstva europskih strukturnih i investicijskih fondova za ovaj financijski instrument i tako dala poticaj inovativnim novoosnovanim poduzećima. Tvrtke time dobivaju potporu za širenje - poručila je Žalac.

ekosustav Prema neslužbenim informacijama, za sredstvima iz novog fonda već sada vlada veliko zanimanje. Interes za financiranje iz novoga fonda, kako doznajemo, već pokazuje oko 350 startupa. Najave, pak, govore da će koristi od njega imati stotinjak tvrtki, što znači da je interes već sada veći od mogućnosti.

- Hrvatska je vrlo brzo prihvatila ovaj instrument, drugim je zemljama trebalo znatno dulje - istaknuo je Jacques Darcy, direktor EIF-ova Odjela za upravljanje mandatima.

- Novi fond temeljito će promijeniti ekosustav novoosnovanih poduzeća u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital uložit će 42 milijuna eura u svim fazama novoosnovanih tvrtk. Znamo da je u Hrvatskoj mnogo talentiranih koji mogu koristiti ulaganja ovoga fonda i znanje kojim Fil Rouge raspolaže - zaključio je Julien Coustaury, partner s pravom upravljanja u Fil Rouge Capitalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:34