Nakon godinu dana šutnje

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei opovrgnuo je optužbe SAD-a o špijunaži za kineske vlasti

U svojoj izjavi za medije, Ren je također dodao kako mu nedostaje kćer
Xi Jinping, predsjednik Kine i Ren Zhengfei, osnivač Huaweia
 Matthew Lloyd / REUTERS

Osnivač Huaweija, Ren Zhengfei, opovrgnuo je optužbe SAD-a u kojima se navodi da su kineske vlasti tehnologiju spomenutog giganta koristile za špijunažu.

- Nikada nismo zaprimili zahtjev od Vlade o isporuci bilo kakvih sumnjivih podataka. Niti jedan kineski zakon ne zahtijeva od kompanija ugradnju sustava za špijuniranje. Ja volim svoju državu i nikada ne bi naštetio nekoj drugoj zemlji – istaknuo je Zhengfei.

U svojoj izjavi za medije, Ren je također dodao kako mu nedostaje kćer koja se trenutno nalazi u Kanadi.

Naime, Meng Wanzhou, financijska direktorica kompanije i kćer osnivača, prošli je mjesec uhićena u Kanadi na zahtjev američkih vlasti zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana, piše Reuters.

Iako i danje u javnost nisu izašli čvrsti dokazi o navedenim optužbama, a kompanija je u nekoliko navrata opovrgnula sve optužbe na svoj račun, neke zapadne zemlje su već zabranile prodaju njihove opreme.

Tako je britanska BT grupa nedavno uklonila svu Huaweijevu opremu iz sustava postojećih 3G i 4G mobilnih operacija, dok su Australija i Novi Zeland blokirali prodaju proizvoda te tvrtke zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost. Poljska je pak, ovog tjedna priopćila kako razmatra zabranu korištenja Huaweijevih proizvoda u javnim službama.

No, kompanija se trenutno susreće i većim problemom, a to je uvođenje 5G tehnologije koja će donijeti nove brzine i omogućiti internet stvari (eng. internet of things), a tvrtka koja ostvari kontrolu nad tim sustavom imat će pristup gotovo svim osjetljivim podacima. Naime, iako su na početku bili glavni kandidat za uvođenje tog modernog sustava, sada su zbog niza optužbi naišli na negativne reakcije, koje kako se čini se zabrinjavaju njihovog osnivača.

- Ne možete raditi sa svima, to je sve bizins. Za sada imamo 30 zemalja u kojima ćemo razvijati 5G tehnologiju – dodao je Ren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:06