Tri desetljeća privatne prakse

Osječki stomatolog: Krenuo od zubarske stolice u podrumu, do uspješne stomatološke klinike

Mladen Siber u ordinaciji je radio sve do 2012., a kliniku su sada preuzeli njegovi sinovi, Stjepan i Josip
Mladen Siber, osječki stomatolog
 Vlado Kos / CROPIX

Poznati stomatolog Mladen Siber, koji je službeno 13. studenoga 1989. registrirao privatnu stomatološku ordinaciju Dentist u Zagrebačkoj ulici u Osijeku, bio je jedan od 290.000 novih poduzetnika koji su te godine otišli u privatnike. Tada je, naime, u bivšoj državi na scenu stupio novi tržišni zakon koji je omogućio privatno poduzetništvo, piše Glas Slavonije.

- U to sam vrijeme bio zaposlenik ekskluzivne poliklinike iza “Supera”. To je bila jedina stomatološka poliklinika koja je, iako je bila u društvenom vlasništvu tadašnje Općine Osijek, nudila i usluge koje su se plaćale u gotovini, i to za one koji su željeli uslugu više. No 1989. sam na nagovor prijatelja odlučio otvoriti privatnu praksu pa smo u podrumu kuće napravili ordinaciju, koju smo odmah opremili najskupljom stomatološkom stolicom. Supruga Dušica u to je vrijeme kao specijalistica pedodoncije radila u Domu zdravlja Osijek. Kako smo imali ambulantu za dva tima, brzo sam ju nagovorio da dijelimo privatnu praksu i ponudimo cjelodnevnu uslugu - prisjeća se Mladen.

Danas, 30 godina poslije, ime obitelji Siber postalo je sinonim za visokokvalitetnu stomatološku uslugu u Osijeku, a uskoro kreću u gradnju velike dentalne klinike Siber u centru Osijeka. NJegovi sinovi, stariji Stjepan i dvije i pol godine mlađi Josip ovih dana su potpisali kupoprodajni ugovor o kupnji zemljišta u centru grada na kojemu će se graditi buduća klinika, a koja će obuhvaćati i RTG snimanja i laboratorij i ordinacije na jednom mjestu, kao jedina takva klinika sve do Zagreba. Naime, upravo Stjepan, danas ugledni specijalist oralne kirurgije, i Josip, koji je naslijedio roditeljsku ordinaciju, danas uspješno nastavljaju s gradnjom poslovnog brenda.

I dok je Stjepan još kao dijete govorio da će biti zubar, a na Charitéu u Berlinu je subspecijalizirao implantologiju, i to kao samo jedan od 20 kandidata koliko ih godišnje primaju i danas radi kao predavač diljem svijeta, Josip se želio baviti hortikulturom i cvijećem.

- Stjepan je kao stariji prvi upisao fakultet u Zagrebu. Ja sam se prijavio i za stomatologiju, ali i na Agronomski fakultet. No prvi je prijamni bio na Stomatologiji i kada sam doznao da sam primljen, odlučio sam vratiti se kući, tako da nisam ni čekao prijamni na Agronomiji. Ipak, prve sam tri godine stalno govorio kako ću se ipak prebaciti na Agronomiju. Na kraju sam, međutim, kada smo krenuli u praktičan rad, jako zavolio ovu struku - priča Josip koji je danas poznat kao omiljen zubar kod djece.

Otac Mladen Siber u ordinaciji u Zagrebačkoj radio je sve do 2012., kada je, kaže, po povratku s mora odlučio da se u ordinaciju više ne vraća. Priznaje kako nije bila riječ o zasićenju, već jednostavno vlastitom priznanju da njegove sposobnosti za rad više nisu na visokoj razini koju je sam sebi postavljao.

- Kada je nakon godinu dana vidio da ordinacija nije propala i da uspješno nastavlja s radom, odlučio mi ju je prepisati - priča kroz smijeh Josip.

Zadovoljni ovakvim uspjehom sinova upravo u dentalnoj medicini, supružnici Mladen i Dušica u cijelosti su se mogli posvetiti ne samo svojim unucima, kojih je petero, nego i vinogradarstvu i vinarstvu u kojemu sada uspješno grade još jednu veliku priču s potpisom Siber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:03