Domaća inovativnost

Osječani razvili video-naočale i sklopili suradnju s Amazonom, a zainteresirali i Pentagon

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

30.1.2019. u 9:35

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

30.1.2019. u 9:35

Osijek, 250119
Ivan Jelusic, Srdjan Kovacevic i Vlatko Matijevic partneri i suosnivaci tvrtke Orqa svoj su proizvod (naocale za upravljanje dronovima) nedavno prezentirali investitorima na prestiznom sajmu elektronike u Las Vegasu. Na fotografiji: Naocale za upravljanje dronom.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Ivan Jelušić (na slici), Srđan Kovačević i Vlatko Matijević partneri i suosnivači tvrtke Orqa svoj su proizvod (naočale za upravljanje dronovima) nedavno prezentirali investitorima na prestižnom sajmu elektronike u Las Vegasu

Osječki startup Orqa, koji je razvio napredne video-naočale za upravljanje dronom, sklopio je suradnju s tehnološkim divom Amazon, a interes za njihovu tehnologiju pokazao je i američki Pentagon, potvrdili su nam iz tvrtke. Ljudi iz Amazona i Pentagona pristupili su osnivačima Orqe Srđanu Kovačeviću, Vlatku Matijeviću i Ivanu Jelušiću na CES-u, najvećem tehnološkom sajmu koji se u siječnju održao u Las Vegasu, gdje su Osječani, kao jedini domaći izlagači, prezentirali svoj proizvod, video naočale Orqa FPV One.

Kako nam je otkrio Jelušić, komercijalni direktor Orqa-e, Amazonov tim aktivno će im pomagati da ostvare što bolju prisutnost na njihovoj e-Commerce platformi.

- Trenutno, takvu potporu pružaju za oko 0,1 posto svih kompanija, odnosno proizvoda na svojoj platformi, tako da smo vrlo počašćeni da su nam uopće tako nešto ponudili - objasnio nam Jelušić.

- Što se Pentagona tiče, pristupili su nam iz Ratnog zrakoplovstva SAD-a (USAF) i pozvali da se javimo na njihove programe na kojima testiraju implementaciju civilnih i drugih komercijalnih tehnologija u obrambene svrhe. Trenutno radimo sa jednom privatnom tvrtkom iz Arlingtona na pripremi prijave za jedan takav program, a razgovaramo i o prijavi na druge slične programe - otkrio je Jelušić.

Inače, Orqa je razvila video-naočalame Orqa FPV One, koje bi na tržištu trebale biti sredinom ove godine, a s njima pilot drona upravlja iz pozicije letjelice, odnosno preko naočala vidi sliku s letjelice opremljene kamerama. U svojoj su specijaliziranoj niši razvili zasad najnapredniji proizvod što se kvalitete izrade i video rezolucije tiče.

- Prema našim planovima, primjenu te tehnologije u obrambene svrhe namjeravali smo istraživati tek za dvije do tri godine, ali smo zbog ovog zaista neočekivanog interesa odlučili promijeniti te planove i prioritizirati ovaj potencijalni kanal komercijalizacije naše tehnologije - kažu iz Orqa-e.