Potpisali ugovor

Orban modernizira vojsku, od Nijemaca kupuje 44 nova tenka i 24 haubice za 565 milijuna $

Ugovor između mađaraskog ministarstva obrane i KMW-a potpisan je u srijedu u Budimpešti
Ilustracija, tenk Leopard 2 Bundeswehra
 Fabian Bimmer / REUTERS

Mađarska kreće u veliku modernizaciju kopnenih oružanih snaga u sklopu koje će kupiti 44 nova tenka i 24 haubice od njemačke tvrtke Krauss-Maffei Wegmann (KMW), piše ugledni IHS Janes.

Ugovor između mađarskog ministarstva obrane i KMW-a potpisan je u srijedu u Budimpešti, a kako piše Janes, Mađari će za najnovije varijante 44 tenka Leopard (2A7) i 24 samohodne haubice PzH 2000 (iste haubice, njih 16, kupila je i Hrvatska) izdvojiti 565 milijuna dolara.

Osim toga, prema navodima njemačkog Die Welta, Mađari će kupiti i 12 rabljenih tenkova Leopard 2A4 za potrebe vojnih vježbi, ali tu informaciju mađarsko ministarstvo nije potvrdilo.

Ova narudžba dolazi samo tjedan dana nakon što su Mađari naručili 16 višenamjenskih helikoptera H225M koje proizvodi Airbus, a čija je cijena veća od 20 milijuna dolara po komadu.

Velika vojna nabava dio je Orbanovog plana da modernizira oružane snage, koje se jednim dijelom i dalje oslanjaju na sovjetsku opremu. Tako kopnena vojska raspolaže sa samo 34 tenka T-72 u aktivnoj službi, dok je njih 130 u rezervi. Zračne snage ipak stoje znatno bolje, budući da su svojedobno na leasing uzeli 14 višenamjenskih borbenih aviona JAS 39 C/D Gripen, koji su bili u igri i za budući zrakoplov HRZ-a.

Naša je Vlada u konačnici odabrala Izraelce koji su ponudili 12 polovnih borbenih aviona F-16 Barak po cijeni od 500 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:20