Svjetska tržišta

Optimizam na Wall Streetu uoči sezone poslovnih izvješća, azijske burze također rastu

Najviše je jučer porastao S&P indeks financijskog sektora, 2,3 posto
Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći skok u više od mjesec dana, pri čemu su najviše porasle cijene dionica banaka jer su ulagači optimistični uoči sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća.

Dow Jones ojačao je 320 bodova ili 1,31 posto, na 24.776 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na 2.784 boda, a Nasdaq indeks 0,88 posto, na 7.756 bodova.

Najviše je jučer porastao S&P indeks financijskog sektora, 2,3 posto, što se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata banaka i kompanija.

Ovoga će tjedna rezultate, među ostalim, objaviti financijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup, čime počinje ta sezona.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju bile 20,7 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju.

„Po svemu sudeći, predstoji nam sjajna sezona kvartalnih rezultata”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Rast zarada kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u.

A zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica. Zahvaljujući tome, zabrinutosti zbog jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan.

U petak su, naime, na snagu stupile carine od 25 posto koje je Washington uveo na uvoz više od 800 kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, a Peking je uzvratio protumjerama istog intenziteta.

„Uoči petka zabrinutost je na tržištu bila velika, no nakon što su carine uvedene, a nije zbog toga nastupio kraj svijeta, novac se vraća na tržište”, kaže Hellwig.

Osim u financijskom, snažno su jučer porasle cijene dionica u industrijskom, energetskom i potrošačkom sektoru, dok su se među rijetkim gubitnicima našli telekomunikacijski i komunalni sektor.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,92 posto, na 7.687 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,38 posto, na 12.543 boda, a pariški CAC 0,42 posto, na 5.398 bodova.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, treći dan zaredom, jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta na kojemu vlada optimizam uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:11