Iran najkritičniji

OPEC upozorava Saudijce: 'Ako povećate proizvodnju nafte, napuštate organizaciju!'

AUTOR:

  • Tea Trubić

OBJAVLJENO:

1.7.2018. u 10:44

AUTOR:

  • Tea Trubić

OBJAVLJENO:

1.7.2018. u 10:44

5511611 25.05.2018 H.E. Khalid A. Al-Falih, Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of the Kingdom of Saudi Arabia; Chairman of the Board of Directors, Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco), at the St. Petersburg International Economic Forum., Image: 372924373, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

Ministar energetike Saudijske Arabije Khalid A. Al-Falih

Nedugo nakon što se američki predsjednik Donald Trump na svom službenom Twitter profilu pohvalio da je jednim telefonskim pozivom saudijskom kralju Salamanu riješio problem previsokih cijena nafte, stiglo je službeno očitovanje iz Teherana, javlja Bloomberg.

Potvrda spremnosti saudijskog kralja Salamana da većom proizvodnjom nafte utječe na tržišne cijene barela, narušila je nedavno uspostavljeno primirje između Irana i Saudijske Arabije, koji se već godinama natječu za veći utjecaj u organizaciji OPEC.

Predstavnik Irana u OPEC-u, Hossein Kazempour Ardebili, u razgovoru s novinarima potvrdio je da spremnost Saudijske Arabije na veću proizvodnju nafte ostalim članicama OPEC-a može biti interpretirana jedino kao “saudijska želja da izađu iz organizacije”.

Naime, na prošlotjednom sastanku članica OPEC-a u Beču, Saudijska Arabija je pristala prilagoditi svoju proizvodnju dogovoru drugih proizvođača nafte, stoga bi se ovako brzo mijenjanje politike moglo iskoristiti jedino kao kršenje dogovora.

- Ne postoji način da jedna država poveća svoju proizvodnju nafte za 2 milijuna barela dnevno, bez da to bude percipirano kao spremnost da izađe iz sporazuma - rekao je Ardebili.

Svoje ogorčenje zbog spremnosti Saudijske Arabije da samoinicijativno utječe na tržište nafte, izrazili su i drugi važni proizvođači poput Rusije i Venezuele.

- Vjerujem da Saudijci žele potaknuti Trumpa da bude što stroži prema Iranu. Djeluje kao da je promjena režima u Iranu jedan od vodećih prioriteta saudijske politike u ovome trenutku. - odgovorio je jutros u svom tvitu Pierre Anaurand, međunarodni stručnjak za tržište nafte.