Uspostavljen dogovor

OPEC postigao načelni dogovor o smanjenju proizvodnje, čeka se odluka Rusije

OPEC i njegovi saveznici mogli bi smanjiti opskrbu u rasponu od 500 tisuća do 1,5 milijuna barela
Naftno polje u Bahreinu
 Profimedia, Alamy

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) postigla je u četvrtak načelni dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, ali čekaju odluku Rusije prije no što definiraju obujam smanjenja, kazala su dva izvora iz naftnog kartela.

"Nadamo se da ćemo do kraja sutrašnjeg dana donijeti nekakav zaključak... Moramo uključiti u odluku i zemlje koje nisu članice OPEC-a", rekao je novinarima prije početka sastanka saudijski ministar energetike Khalid al-Falih.

"Ako svi nisu spremni sudjelovati (u smanjenju) i dati ravnopravni doprinos, pričekat ćemo", dodao je saudijski ministar.

Upitan, postoji li mogućnost da dogovor ne bude postignut, Falih je kazao da ništa nije isključeno. OPEC i njegovi saveznici mogli bi po njegovim riječima smanjiti opskrbu u rasponu od 500 tisuća do 1,5 milijuna barela dnevno a prihvatljivo bi bilo smanjenje za milijun barela dnevno.

OPEC-ovi izaslanici napominju da bi grupa i njezini saveznici mogli smanjiti opskrbu za milijun barela dnevno pod uvjetom da udio Rusije iznosi 150 tisuća barela dnevno. Bude li ruski doprinos oko 250 tisuća barela dnevno, ukupno bi smanjenje moglo premašiti 1,3 milijuna barela dnevno.

Cilj je inicijative poduprijeti cijene nafte koje su od početka listopada pale za trećinu. Američki predsjednik Donald Trump traži pak od OPEC-a da se suzdrži od ograničenja proizvodnje kako bi nafta bila još jeftinija.

"Nadamo se da će OPEC zadržati opskrbu u sadašnjem obujmu, da je neće ograničavati. Svijet ne želi i ne treba više cijene nafte!", poručio je u srijedu američki predsjednik na Twitteru.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak otputovao je iz Beča natrag u Moskvu kako bi u Sankt Peterburgu razgovarao s predsjednikom Vladimirom Putinom. Sutra će se vratiti u Beč kako bi sudjelovao u raspravi s članicama OPEC-a i njihovim saveznicima.

Danas je Novak izjavio da bi zbog niskih temperatura Rusiji zimi bilo teže smanjivati proizvodnju nafte nego drugim proizvođačima.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh kazao je danas da će poduprijeti smanjenje proizvodnje pod uvjetom da ne bude obvezujuće za Iran. Irački je ministar nafte Thamer Ghadhban izjavio da će njegova zemlja poduprijeti smanjenje i u njemu sudjelovati.

Rusija, Saudijska Arabija i Sjedinjene Države natječu se u proteklim godinama za poziciju vodećeg svjetskog proizvođača nafte. zbog zakona o zabrani kršenja ravnopravne tržišne utakmice i rascjepkane naftne industrije SAD ne sudjeluje u inicijativi ograničenja proizvodnje, napominje Reuters.

Sastanak OPEC-a počeo je oko 13 sati i još traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:49