Zataškavanje podataka?

Opća bolnica u Puli prijavila je najveću plaću od 26.300 kuna, no ona je puno veća

Tek nakon naknadnih pitanja Upravi bolnice, priznali su da u ustanovi radi liječnica s većim primanjima
Ilustracija
 Josko Ponos / Hanza Media

Iako je Uprava pulske bolnice objavila podatke prema kojima najviša liječnička plaća sa svim dodacima iznosi 26.300 kuna, ispostavilo se da je riječ o punom većem iznosu.

Glas Istre je, naime, proveo istraživanje o najvećim mjesečnim primanjima medicinskih sestara i liječnika te je od Opće bolnice u Puli tražio spomenute podatke, no kasnije su saznali kako najveća plaća u pulskoj bolnici ove godine ne iznosi 26.300, već 39.000 kuna. Toliko je u lipnju, sa svim dodacima, zaradila pedijatrica u Jedinici za bolesnu novorođenčad i nedonoščad, a njezina lipanjska plaća nije izuzetak.

Tek nakon naknadnih pitanja Upravi bolnice u kojima su novinari bolnicu informirali o saznanjima iz kojih proizlazi da podaci o mjesečnim primanjima koje su ranije poslali nisu u potpunosti točni te da ih još jednom traže podatke, ipak su priznali da u ustanovi radi liječnica čije je mjesečno primanje u lipnju ove godine iznosilo 39.283 kuna. Iz ovog bi se moglo posumnjati da je bolnica namjerno zataškala taj podatak, piše Glas Istre.

Jesu li namjerno prikrili tako velika primanja koja su u rangu s onom guvernera HNB-a Borisa Vujčića koji mjesečno zaradi oko 40 tisuća kuna, ali i duplo veća od plaće predsjednice Republike ili premijera, pitali su ravnateljicu dr. Irenu Hrstić. Ona pak tvrdi da je najveća plaća "ispala iz statistike" te da je dotična liječnica iznimka u ustanovi.

U dopisu Opće bolnice Pula objašnjavaju da je točna informacija o plaći liječnice koja je u lipnju primila 39.283 kuna. Ravnateljica kaže da postoji liječnica s isplaćenom "plaćom" koja je veća od one koju su poslali kao podatak o najvećoj isplaćenoj plaći, jer njezin iznos predstavlja devijaciju u statističkoj obradi isplaćenih "plaća".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:01