Kontroverzna praksa

Online preprodavača ulaznica čeka kazna zbog nepoštivanja sudske odluke

Ulaznice za popularne događaje preprodaju po dvostruko većim cijenama, zaračunavajući razne naknade
Online prodaja ulaznica za lanjski koncert Plavog orkestra putem Viagoga
 screenshot

Britanska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je kazneni postupak protiv Viagoga, popularne online stranice za preprodaju ulaznica. Kako piše Guardian, čeka ih potencijalna novčana kazna, pa čak i kazna zatvora za direktore tvrtke jer su se oglušili na odluku suda da prekinu svoje kontroverzne poslovne prakse.

- Upozorili smo Viagogo da još uvijek nisu usklađeni sa sudskom naredbom da objavljuju više informacija o ulaznicama koje oglašavaju za preprodaju, kazao je glasnogovornik britanskog regulatora CMA (Competition and Markets Authority), dodajući da pokreću postupak kojim će Viagogo biti optužen za nepoštivanje suda.

Globalna platforma za kupovinu ulaznica za sportske, glazbene i zabavne događaje, sa sjedištem u Švicarskoj, već je neko vrijeme pod povećalom nacionalnih regulatora jer ulaznice za popularne događaje preprodaje po dvostruko većim cijenama, zaračunavajući razne naknade, a kupci nemaju garanciju da će s tim ulaznicama ući na traženi događaj, što se nerijetko i događa. Poslije kupovine, gotovo je nemoguće dobiti povrat novca što je za Slobodnu Dalmaciju posvjedočio i kupac iz Rijeke, koji je preko istog servisa lani kupio ulaznice za koncert Plavog orkestra.

Čak je i FIFA lani izdala upozorenje navijačima da ne kupuju karte preko Viagoga, jer su ulaznice za SP u Rusiji prodavali po dvostruko većim cijenama od onih po kojima ih je prodavala FIFA.

Odlukom britanskog suda iz studenog, koja se predstavljala kao velika pravna pobjeda, online preprodavač prisiljen je, između ostalog, objaviti informacije o preprodavaču, radi li se o obožavatelju koji prodaje ulaznicu jer ne može otići na događaj ili profesionalnim preprodavačkim servisima koji Viagogo koriste kako bi zaradili na događajima s velikom potražnjom.

Iz Viagoga su jučer komentirali da upozorenja britanskog regulatora shvaćaju vrlo ozbiljno, ali da, prema njima, ne krše odluku suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:34