Nastavak lošeg trenda

Omiljeni britanski prodajni lanac za tepihe, parkete i laminat zatvara čak 92 trgovine

Nakon gubitka od 70 milijuna dolara uprava Capetrighta se odlučila na radikalan potez
Carpetright dućan u Derbyju
 Darren Staples / REUTERS

Carpetright, jedan od najvećih britanskih prodajnih lanaca laminata i tepiha, najavio je zatvaranje čak 92 dućana zbog slabe prodaje. Kako piše Guardian, pri najavi zatvaranja rekli su kako je prošla godina za njih bila “izuzetno teška” jer je prodaja bila manja za 3,6 posto, a zaradili su 70,5 milijuna funti manje nego što su očekivali.

- Ovi dućani su neprofitabilni, preveliki, preskupi i samo nam stvaraju gubitak. Što ih prije zatvorimo, to bolje - rekao je direktor Carpetrighta Wilf Walsh.

Ni početak nove financijske godine nije bio ništa bolji, uprava Capetrighta je otkrila kako je restrukturiranje donijelo manje profita, nije pomoglo ni to što su njihovi dobavljači povukli mnogo proizvoda, ali kao jedan od najbitnijih razloga za lošiju prodaju navode – pretoplo vrijeme koje je kupce držalo izvan njihovih trgovina.

Plan o zatvaranju 92 trgovine prvi put razmatran je u travnju, kada su stigli prvi financijski rezultati, a zbog radikalne odluke bez posla će ostati 300 ljudi. Osim toga, zamolili su najmodavce da smanje rentu na pola za ostalih 113 trgovina kako bi dodatno uštedjeli.

- Nakon teške godine u kojoj su nas kupci znatno manje posjećivali, konkurencija je postala sve jača, a najveći dio profita morali smo dati za najamninu koja je neprestano rasla moramo zatvoriti gotovo polovicu trgovina i usredotočiti se na ponovo jačanje brenda Carpetrighta kao vodećeg proizvođača tepiha, laminata i parketa u Velikoj Britaniji koji najviše od svega razumije i sluša svoje kupce – rekao je izvršni direktor Wilf Walsh.

Do kraja rujna, Carpetright će zatvoriti 81 od 92 planirana dućana, a odmah po najavi dionice su pale 2 posto.

David Madden, ekonomski analitičar iz CMC Markets, rekao je kako su početkom ove godine stvari za Carpetright otišle s lošeg na gore.

- Iza njih je nekoliko teških mjeseci, cijena dionica će vjerojatno još pasti iako je dobra ideja da se usredotoče na manji broj trgovina – rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:49