CETS Zagreb

Održavanje turističke burze upitno, organizatori nestali s novcem, podnesena sudska tužba

Iz Turističke zajednice grada Zagreba su poručili da s organizatorima još od rujna 2018. nisu uspjeli dogovoriti sastanak...

Održavanje prve turističke burze u srednjoj Europi CETS Zagreb najavljivano za svibanj upitno je, jer se organizatori iz španjolske tvrtke "Cent Euro Fairs SL" i njena vlasnica Lu Buchanan ne javljaju partnerima iz Hrvatske, iako su već uzeli novac za izložbene prostore, zbog čega je zagrebačka turistička zajednica krajem siječnja podnijela sudsku tužbu.

Osim zagrebačke turističke zajednice, organizaciji burze u Hrvatskoj podršku su dali Hrvatska turistička zajednica (HTZ) te drugi, uključujući Croatia Airlines, dok su brojni izlagači zakupljivali izložbeni prostore na Zagrebačkom velesajmu, na kojem se burza trebala održati 7. i 8. svibnja. Održavanje je prvobitno bilo zamišljeno za prosinac 2018., no ljetos je termin promijenjen za svibanj 2019. zbog želje da se izbjegnu adventske gužve u Zagrebu, kada su hoteli popunjeniji i cijene više.

Predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba Hini je u ponedjeljak s tim u vezi kazao da je do agencija stigla informacija o vjerojatnom otkazivanju burze, te da su neke od njih za najam izložbenog prostora već uplatile tisuću do pet tisuća eura, za koja sada nisu sigurni hoće li im i kada biti vraćeni ako se burza ne održi.

"Ako se burza stvarno otkaže i ako se organizatori ne javljaju, teško je očekivati legalni i brzi povrat uplaćenog novca, a agencije koje su uplatile pritom će same odlučiti hoće li tužiti, iako znamo koliko će se to onda razvući", kaže Žgomba.

Iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) na upit Hine u ponedjeljak su poručili da s organizatorima zapravo još od rujna prošle godine nisu uspjeli dogovoriti sastanak u Zagrebu, pa ni dobiti izvještaj o statusu organizacije sajma sa svim potrebnim dokazima provedbe i sigurnosti održavanja projekta.

"Kako organizator nije prihvaćao prijedlog dolaska u Zagreb, dopisom smo 28. prosinca 2018. zadnji put zatražili dokaze kojima bi nas uvjerio u ozbiljnost i profesionalnost organizacije sajma. No, kako to ni tada nije stiglo, TZGZ je dopisom 15. siječnja 2019. prekinuo sve aktivnosti vezane za organizaciju sajma CETS Zagreb i raskinuo partnerstvo tražeći povrat uplaćenog novca. Kako ni do tog povrata nije došlo u naznačenom roku, TZGZ je podigao tužbu za povrat uplaćenog novca pred nadležnim sudom u Zagrebu 4. veljače ove godine", kažu iz TZGZ-a.

Otkrivaju i da su uplatili 29.100 eura, ne u obliku sponzorstva, nego, kako kažu, "kao protučinidbu za uređenu obvezu organizacije sajma" te da su u postupku reguliranja statusa povrata, na način da su tvrtku "Cent Euro Fairs" tužili za povrat plaćenog iznosa.

TZGZ će obeštetiti članice ne bude li sajma

"U slučaju neodržavanja sajma, TZGZ će na adekvatan način obeštetiti svoje članice agencije, hotelijere i druge koji su uplatiti za izložbeni štand", poručuju iz TZGZ-a, napominjući kako smatraju da Zagrebu i Hrvatskoj treba međunarodni poslovno-turistički sajam te da i dalje podržavati organizaciju takvog sajma kada se za to stvore uvjeti. Iz HTZ-a su na upit Hine istaknuli da su na burzi trebali biti izlagači, te su zakupili izlagački prostor čiji je ukupni trošak iznosio 16.500 eura.

"Nemamo službenu informaciju od strane organizatora da je sajam otkazan, no možemo potvrditi da od strane organizatora, u ovom trenutku, nemamo povratnih informacija, jer se ne javljaju na telefon, a službena web stranica sajma CETS Zagreb ne može se otvoriti. Također, ni na službenim web stranicama Zagrebačkog velesajma održavanje sajma više nije navedeno, a nismo uspjeli u više navrata ni stupiti u kontakt s organizatorima putem telefona i maila. Poslali smo i nekoliko dopisa tražeći očitovanje i odgovor otkazuje li se sajam zaista", kažu iz Glavnog ureda HTZ-a.

I oni nastoje od organizatora osigurati povrat uplaćenih sredstava mirnim putem, no naglašavaju da će, ako se organizator ogluši na njihove zahtjeve za povrat sredstava, biti na žalost prisiljeni poduzeti odgovarajuće pravne radnje i pokrenuti odgovarajuće postupke pred istražnim tijelima kako bi otklonili štetu uzrokovan neodržavanjem sajma.

"U stalnoj smo komunikaciji sa članicama HGK, sustavom turističkih zajednica i hrvatskim putničkim agencijama angažiranim u ovom projektu te ćemo zajednički, u suradnji sa TZGZ-om, pokušati naći adekvatno rješenje kako bi partneri za uložena financijska sredstva ostvarili određenu zadovoljavajuću vrijednost", poručuju iz HTZ-a.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) odgovorila je Hini da nije sudjelovala u organizaciji burze nego je putem svojih kanala obavijestila članice i o njezinom održavanju i o vjerojatnom otkazivanju.

"Trenutno je u tijeku prikupljanje informacija o kojem se točno broju članica HGK radi koje su se prijavile za izlaganje na toj burzi kako bi to mogli proslijediti HTZ-u i TZGZ-u, koji će nakon uvida u broj prijava i na temelju potvrde o otkazanom sajmu donijeti odluku o kompenzaciji za uložena sredstva", kažu iz HGK, pozivajući tvrtke koje su uplatile akontaciju da potvrdu o uplati dostave na email Sektoru za turizam HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:57