Nezadovoljstvo kašnjenjem

Odluka o financiranju poduzetničkih zona ostala u sjeni velikog kašnjenja ministra Horvata

Novinari su Horvata upitali i je li se sastao s premijerom zbog nezadovoljstva vodstva HDZ-a mobilizacijom kolega u predizbornoj kampanji
Darko Horvat
 Davor Pongračić / CROPIX

Dodjela Odluka o financiranju za razvoj infrastrukture poduzetničkih zona za 46 gradova i općina ostala je, barem dijelom, u sjeni 45-minutnog kašnjenja ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata.

Ministar je bio u Vladi na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem koji, iako je njegov dolazak također bio najavljen u Pozivu na svečanu dodjelu Odluka o financiranju, na kraju ipak nije došao. Horvatovo kašnjenje, zbog kojeg je cijelo događanje krenulo gotovo sat vremena nakon planiranog, izazvalo je i brojna novinarska pitanja. No, o čemu su konkretno ministar Horvat i premijer Plenković razgovarali danas, ministar gospodarstva nije htio otkriti.

Novinari su Horvata upitali i je li razlog njegova sastanka s premijerom bilo nezadovoljstvo vodstva HDZ-a s terenskim radom stranačkih kolega tijekom predizborne kampanje. Šuška se da mobilizacija HDZ-ovaca na terenu nije zadovoljavajuća, no ministar Horvat to nije htio komentirati.

- Uz ovakve lijepe događaje, Vlada i Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava rješavaju probleme prošlosti koje je ova Vlada zatekla. Jedan od takvih problema koji hrvatski proračun jako opterećuje bio je tema današnjeg sastanka zbog kojeg sam ja zakasnio - poručio je Horvat novinarima, dodavši kako se između ostalog razgovaralo i o državnim jamstvima.

Čekanje na ministrov dolazak kao da je dodatno potpirilo i interes za razlog zašto se na donošenje odluke o financiranju čekalo toliko dugo. Naime, gradovi i općine za ova su se sredstva prijavljivali još 2017. godine.

- Čekali smo godinu i pol dana jer je prvotno za ovaj natječaj bilo alocirano 76 milijuna kuna. Nakon toga, kroz uštede na drugim projektima, kao i relokacijom iz drugih prioritetnih osi, dobili smo još 110 milijuna kuna. Ovom zadnjom odlukom Vlade u četvrtak preuzeli smo obvezu da ćemo, ako ne uspijemo rekonstrukcijom operativnog programa konkurentnost i kohezija osigurati još toliko željenih 87 milijuna kuna, taj iznos pokriti iz državnog proračuna - odgovorio je ministar Horvat uz isprike što je na svečanu dodjelu toliko zakasnio.

Ukupni je iznos jučer dodijeljenih sredstava iznosio 268,6 milijuna kuna, a zahvaljujući dodatno osiguranom novcu, umjesto prvotnih 11, financirat će se 46 projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:32