Svjetska tržišta

Odlični rezultati bankarskog i tehnološkog sektora potaknuli rast Wall Streeta

Objavljeni su kvartalni poslovni rezultati niza američkih kompanija i banaka
Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skočili više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni dobitak od ožujka, a zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija i banaka.

Dow Jones skočio je 547 bodova ili 2,17 posto, na 25.798 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,15 posto, na 2.809 bodova, a Nasdaq indeks 2,89 posto, na 7.645 bodova.

Najvećim dnevnim skokom u posljednjih sedam mjeseci ti su indeksi jučer nadoknadili dio gubitaka od prošloga tjedna, kada su oštro pali zbog visokih prinosa na američke državne obveznice, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i strahovanja od posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Sada su te zabrinutosti pale u drugi plan jer je počela sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvarile rast dobiti od 21,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio snažan, ali ipak sporiji rast u odnosu na prethodna dva kvartala.

Rastu banke

Među ostalim, jučer su bolje nego što se očekivalo rezultate objavili financijski divovi Goldman Sachs i Morgan Stanley, pa su cijene njihovih dionica skočile više od 3 posto.

Iz istog je razloga cijena dionice zdravstvene kompanije UnitedHealtha skočila više od 4,5 posto, a snažno je porasla i cijena Netflixa, kompanije koja nudi televizijski i filmski program na internetu.

„Zarade kompanija zasigurno su najviše potaknule tržište, a i u idućem će razdoblju biti u fokusu ulagača. Sezona objava rezultata tek je počela, a zasad je dobra”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a predvodio je tehnološki sektor sa skokom od 3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 7.059 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,40 posto, na 11.776 bodova, a pariški CAC 1,53 posto, na 5.173 boda.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio snažan skok indeksa na Wall Streetu dan prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:06