Transparentnost

Odgovor Glasu Poduzetnika i Lipi: Digitalizacija gradova je ono od čega treba početi

'Uvjereni smo da u vremenima predstojeće krize kada će biti manje novca, ovakvom aplikacijom se može pratiti trošenje javnog novca od strane jedinica lokalne samouprave i udruga kojima su ti novci dotirani', navode u svom javnom dopisu
Vuk Vuković
 Tomislav Krišto / CROPIX / CROPIX

Nakon što je poduzetnik Vuk Vuković kao predstavnik Udruge Glasa poduzetnika objavio 7 mjera u kojima je sažeo potrebu da država objavi na što se troši novac iz proračuna, danas su njemu, ali i udruzi Lipa odgovorili iz tvrtke Fortis Labor.

Učinili su tu, kako navode, jer smatraju da su predložene mjere dobre, ali na temelju njihovog dosadašnjeg iskustva, se mogu još doraditi. Obzirom da su u dva navrata povukli sredstva iz EU fondova za razvoj aplikacije koja omogućuje digitalizaciju u važnom dijelu jedinica lokalne samouprave, te uvodi potpunu transparentnost u pravdanju potrošnje namjenskih sredstava dotiranih udrugama iz javnog proračuna, smatrali su pozvani dati svoje dodatne sugestije.

“Uvjereni smo da u vremenima predstojeće krize kada će biti manje novca, ovakvom aplikacijom se može pratiti trošenje javnog novca od strane jedinica lokalne samouprave i udruga kojima su ti novci dotirani”, navode u svom javnom dopisu.

Kao primjer svojim tvrdnjama naveli su gradove poput Vrbovca, Bjelovara, Siska, Rovinja ili Vodnjana koji su realizirali jednu od objavljenih mjera pomoću njihovog rješenja, aplikacije SOM grad i SOM sport.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani članovi Udruge Glas poduzetnika, gospodine Vuković, poštovani članovi Udruge Lipa, poštovani gospodine Huić,

s iznimnim zanimanjem smo popratili vaš prijedlog objavljenih mjera, te kasniju peticiju na temu objave trošenja sredstava od strane države. U ime tvrtke Fortis Labor d.o.o. podržavamo prezentirane mjere i tvrdnju kako je “transparentnost nešto za što se isplati boriti”. Uvjereni smo da je digitalizacija najvažniji temelj.

Obzirom na naša dosadašnja iskustva u radu, slobodni smo vam sugerirati dodatne mjere, kao i drugačiji način implementacije mjere broj 7., ali i rješenje za tu implementaciju. U objavljenim mjerama pod točkom 7. predložili ste objavu računa svih udruga i NGO sektora koji se financiraju iz državnog proračuna, barem za namjensku potrošnju sredstava koja su dobila iz proračuna. Vi ste predložili da to implementira svaka udruga koja je dobila sredstava od države pod zakonskom obvezom koju donesu Vlada i Sabor.

Kao prvo smatramo da se te mjere mogu proširiti na razinu isplata i financiranja jedinica lokalnih samouprava, dakle na županije, gradove i općine. Drugo, implementaciju pravdanja i objava namjenske potrošnje dotiranih sredstava trebaju umjesto udruga kako ste vi predložili napraviti nadležna ministarstva, agencije i fondovi, kao i županije, gradovi i općine.

Naime, tvrtka Fortis Labor d.o.o. u dva je navrata dobila sredstva iz EU fondova kojima je razvila aplikaciju SOM sport, a potom ju nadogradila i na SOM grad verziju. Kroz tu aplikaciju omogućili smo gradovima i općinama da digitaliziraju sva pravdanja trošenja javnih sredstava iz njihovog proračuna od strane udruga kojima te iznose dotiraju na temelju natječaja. Aplikacija SOM grad i SOM sport na jednostavan način omogućuje da u realnom vremenu se izvještavaju jedinice lokalne samouprave o tome kada su i kako potrošena namjenska sredstva dotirana iz javnih sredstava. Od početka ove godine aplikacija je uspješno implementirana na svim razinama u grad Vrbovec koji prvi u Hrvatskoj prati sve udruge u sportu, kulturi, vatrogastvu, socijali i drugim djelatnostima.

Također, u segmentu sporta je uspješno realizirana suradnja i u gradu Bjelovaru, Rovinju, Sisku i Vodnjanu, dok je u nekoliko drugih većih gradova realizaciju zaustavila situacija oko korona virusa. Osim transparentnosti, ovakva aplikacija ubrzava i pojednostavljuje procese svim udrugama i izbacuju hrpu papirologije i registara. Kako je cijeli sustav, kao što smo već naveli, izrađen sredstvima EU fondova, implementacija istog je gradovima uz troškove najma licence sukladno broju udruga i korisnika, besplatna.

Uvjereni smo da u vremenima predstojeće krize kada će biti manje novaca, ovakvom aplikacijom se može pratiti trošenje javnog novca od strane jedinica lokalne samouprave i udruga kojima su ti novci dotirani. Isto tako uvjereni smo da se SOM aplikacija u nekoliko koraka brzo i efikasno može prilagoditi i svim državnim tijelima i njihovom financiranju udruga, ali i svim ostalim pravnim i fizičkim osoba od kojih se traži pravdanje trošenja javnog novca.

Za sve dodatne informacije, ideje i sugestije stojimo vam na raspolaganju i dapače spremni smo zajednički poduzeti daljnje korake u realizaciji ovih ideja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:29