Kupili im vrijeme

Odgođen stečaj 3. maja: Strateški partner spreman platiti 107 milijuna kuna za deblokadu

U izvješću se navodi da kratkoročne obveze 588,4 milijuna kuna
Radnik 3. maja na prosvjedu
 Matija Djanješić / Hanza Media

Trgovački sud u Rijeci je na današnjem ročištu donio odluku da se do 26. veljače dana odgađa ročište na kojem će donijeti odluku o mogućem stečaju 3. maja. Sutkinja Ljiljana Ugrin je odlučila dati još jednu šansu Upravi da u iduća tri tjedna pronađe način da se odblokira račun, a ako se to ne napravi i ne bude novih momenata u pronalasku strateškog partnera 3. maj će vjerojatno ići u stečaj.

Jedan od ključnih momenata u kratkoj, 15-minutnoj raspravi, bio je odgovor Maksimilijana Percana, predsjednika Uprave 3. maja da je jedan od strateških partnera izjavio kako je spreman uplatiti novac za deblokadu računa te kompanije koja u ovom trenutku iznosi 107 milijuna kuna.

Uprava i Ministarstvo gospodarstva još uvijek nisu službeno objavili imena potencijalnih strateških partnera, ali su svoju ponudu potvrdili Div Grupa i talijanski Fincantijeri (zajednička ponuda), te Pomorski institut Split (ta se ponuda čini poprilično neozbiljnom), dok se neslužbeno doznaje da je treću ponudu dao australski Scenic koji je do sada bio naručitelj brodova u Uljanik Grupi.

Zdravko Čupković, privremeni stečajni upravitelj 3. maja je u svom izvješću naveo da to brodogradilište ispunjava jedan od stečajnih razloga - nesposobnost za plaćanje, ali da ipak nije insolventno ni prezaduženo, nego trenutačno nesposobno za plaćanje.

On u izvješću navodi da kratkotrajna imovina "3. maja" iznosi 830,4 milijuna kuna, a kratkoročne obveze 588,4 milijuna kuna, te da tvrtka ima nedovršenu proizvodnju u tijeku u visini 447,4 milijuna kuna, kao i da su potaknuti procesi za naplatu dijela dospjelih potraživanja. Izvješće je podnijela i uprava 3. maja, tako da su i privremeni stečajni upravitelj i Uprava naveli kako s Vladom rade na pronalasku strateškog partnera s kojim bi pokušali deblokirati račun 3. maja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:10