Drugi investicijski forum

Od zdravstvenog turizma zaradimo 500 milijuna eura, a možemo puno više

Kao i lani povezivanje i suradnju onih koji imaju projekt s onima koji ga traže
Dr. Miljenko Bura
 Darko Tomas / CROPIX

Drugi Investicijski forum zdravlja i turizma Adriatic regije, na kojem će sudjelovati velik broj poduzetnika, liječnika i stručnjaka turističkog i destinacijskog menadžmenta iz zemlje i svijeta, počinje u četvrtak u zagrebačkom hotelu Westin.

S inicijatorom skupa dr. Miljenkom Burom, koji svoje poduzetničke ideje u zdravstvu razvija preko tvrtke Medicinska grupa, razgovarali smo o očekivanjima od Foruma, ali i o trenutnom stanju u hrvatskom zdravstvenom turizmu.

Koje koristi za domaći zdravstveni turizam očekujete od ovog događaja?

- Turistički i zdravstveni subjekti s područja Adriatic regije na Forumu će predstaviti svoju ponudu zdravlja i turizma. U tom dijelu posebno vidimo priliku za predstavnike naših zdravstveno-turističkih kapaciteta, koji na samom događaju mogu pronaći i nove poslovne partnere. Kao i lani, očekujemo konkretne rezultate, povezivanje i nove suradnje onih koji imaju projekt s onima koji ga traže.

Koga biste izdvojili od gostiju Foruma?

- Dolazak su potvrdili američki poslovni ljudi, predstavnici Katara i zemalja Perzijskog zaljeva te sjeverne Europe. Predavanje će održati bivši senator i kongresmen Rick Santorum, sada poslovni čovjek i komentator CNN-a, kao i dr. John Raffetto, vlasnik i direktor tvrtke Ambassador Care te suosnivač američko-hrvatskog joint venturea American-Adriatic Health, orijentiranog na greenfield projekte turizma za osobe starije životne dobi na području Hrvatske i susjednih zemalja.

Izuzetnu čast ukazao nam je prof. dr. Mladen Golubić, koji će kao medicinski direktor Centra za lifestyle medicinu iz svjetski priznate Klinike Cleveland održati predavanje o novim trendovima lifestyle medicine. Poznavajući renome i ugled te klinike, možemo očekivati da će nam dr. Golubić u petak prezentirati sve najnovije u tom području.

Glavna tema Foruma bit će Adriatic Health Tourism Platform (AHTP), platforma koja sadrži konkretne prijedloge uključivanja sektora zdravstvenog turizma u idući financijski okvir Europske unije. Kakve su tu perspektive i mogućnosti za naš turizam?

- Cilj je te platforme predstaviti smjer strateškog razvoja zemalja jadranske regije kao regije koja se želi razviti u cjelogodišnju zdravstvenoturističku destinaciju. To se odnosi i na dobrobiti i koristi koje svaka od zemalja može imati u različitim područjima. Kao inicijatorima AHTP-a, drago nam je što su ga prepoznale vlade i visoke državne ustanove, podržavši ga i pismeno. Stručni tim konzultanata Medicinske grupe osmislio je program financiranja i poslao ga Europskoj komisiji u okviru ‘Javnog savjetovanja kohezijskih politika’ početkom godine. Cilj je savjetovanja da se u sljedeći financijski okvir, od 2021. do 2027., uključe sektori koji dosad nisu bili dio omotnice EU, a imaju velik potencijal.

Kao jedan od rezultata prvog Foruma navodi se spajanje projekta Pašman rivijere s Jeffom Blackardom. U kojoj je fazi tog ulaganja američki poduzetnik?

- Jeff Blackard se odazvao javnom pozivu za iskazivanje interesa za realizaciju turističkog razvojnog projekta Pašman rivijera koji je objavila Općina Pašman. Svojom ponudom zadovoljio je izuzetno visoke i stroge kriterije javnog poziva i ona je prihvaćena. Govorimo o projektu koji će oživjeti cijelu južnu stranu otoka, koja će biti u funkciji visokog turizma s novim zdravstvenim i turističkim kapacitetima. Projekt trenutno razvija tvrtka Blackard Global i u izradi je glavni plan koji će se neposredno nakon Foruma prezentirati i predstavnicima Općine Pašman. Više o svemu moći će se čuti od Jeffa Blackarda na Forumu.

Koji su trenutno ključni pokazatelji zdravstvenog turizma u Hrvatskoj?

- Posljednjih godina u Hrvatskoj zasigurno bilježimo rast u svim oblicima usluga u zdravstvenom turizmu, dakle i broja pruženih usluga u medicinskim ustanovama, toplicama i talasoterapijama, i broja lokacija na kojima se pruža kvalitetnija usluga medicinskog wellnessa. Prihode od zdravstvenog turizma procjenjujemo na 500 milijuna eura, no taj prihod može biti znatno veći, što zahtijeva ubrzana ulaganja u komfor, opremu i ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:07