Zbogom pečatu

Od početka iduće godine online registracija poduzeća, postupak će trajati nekoliko dana

Očekuje se da će i administrativni trošak biti smanjen za 50 posto
Ilustracija
 Ante Čižmić / Hanza Media

Svi oni koji žele pokrenuti biznis, od početka iduće godine više neće morati fizički obilaziti veliki broj adresa, već će svu potrebnu proceduru moći obaviti za svojim kompjutorom, a to znači mnogo brže i jednostavnije.

Umjesto 22,5 dana koliko u prosjeku treba hrvatskom poduzetniku za pokretanje poslovanja, taj bi proces trebao trajati samo nekoliko dana. Tako predviđa projekt na kojem već godinu dana rade Ministarstvo gospodarstva, Svjetska banka i Europska komisija s ciljem da se poboljša poslovno okruženje u Hrvatskoj, počevši od registracije poslovanja.

Na ljestvici Doing Business, prema pokretanju poslovanja Hrvatska trenutačno zauzima tek 87. mjesto, ali istraživanje Svjetske banke u kojem se posebno analizira stanje u većim gradovima pokazuje da su razlike vrlo velike: u Splitu taj proces traje 6 dana i uključuje šest postupaka, dok je za isti posao u Zagrebu potrebno tri tjedna i osam postupaka.

Kraće od šest dana

- Ako je u Splitu moguće pokrenuti poslovanje u šest dana, zašto to ne bi bilo moguće i u Zagrebu, zapitao je Damir Kaufman, glavni tajnik u Ministarstvu gospodarstva na konferenciji "Postavljanje temelja za moderni sustav pokretanja poslovanja u Hrvatskoj".

Na pitanje koliko će proces trajati kada početkom iduće godine počne funkcionirati digitalizirani sustav registracije poslovanja, kazao je da će to svakako biti kraće od šest dana. Prvi preduvjet za to je povezivanje svih relevantnih institucija u jedinstven sustav, od sudskog registra, DZS-a, Porezne uprave, zdravstvenog i mirovinskog sustava do banke u kojoj se otvara transakcijski račun. Kako su te institucije do sada bile nepovezane, tijekom registracije dolazilo je do nepotrebnog ponavljanja podataka. Analiza je pokazala da je od 150 traženih podataka, njih 50 bili nepotrebno.

Uvođenjem standardizirane procedure za osnivanje tvrtke, odnosno jedinstvenog aplikacijske forme, očekuje se da će i administrativni trošak biti smanjen za 50 posto, a integracijom registracije tvrtke i automatizacijom procesa, potrebne procedure bi se mogle smanjiti s osma na dva koraka.

Nema više pečata

Prilikom registracije, budući poduzetnici dobit će i termin za razgovor s javnim bilježnikom i moći će se obaviti putem video veze. Prema riječima Kaufmana, to znači da se ni kod javnog bilježnika neće morati odlaziti fizički. No, u zemljama koje su već daleko odmakle u digitalizaciji poslovanja, da bi se registrirala tvrtka više ni ne treba ovjera javnog bilježnika. U Estoniji su potrebni samo u iznimnim slučajevima, kada procedura nije standardizirana, dok je Grčka, koja je s osnivanjem jedinstvenog registra počela prije pet- šest godina, u potpunosti isključila javne bilježnike i odvjetnike. Kako je kazao Gerasimos Georgopoulos, voditelj Odjela za trgovačko pravo u Grčkom poslovnom registru, "više nama pečata, već postoji samo elektronički potpis".

- U početku smo imali velike otpore i doživjeli brojne kritike, ali danas je bez registra nemoguće poslovati. U dogovoru s EU, jednom smo ga zatvorili na tri sata i u tom razdoblju dobili smo 40.000 poruka, što samo govori koliko je važan, kazao je Georgopoulos.

Sadašnji hrvatski zakoni predviđaju ulogu javnih bilježnika u procesu registracije tvrtke, a kako će biti u buduće ovisi o tome hoće li proces pojednostavljivanja procedure poslovanja zahvatiti i taj segment.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:30