Europska direktiva

Od 1. rujna zabranjuju se halogene žarulje, Europljanima ostaju samo tri puta skuplje LED

Halogene žarulje nisu dobre za okoliš, imaju manji vijek trajanja i troše više struje
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Još jedna zabrana Europske unije otežat će Europljanima svakodnevni život. Halogene žarulje 1. rujna odlaze u povijest nakon što su 60 godina bile glavni izvor svjetla u većini kućanstva, a morat će se zamijeniti znatno skupljim LED žaruljama.

Guardian piše kako se prijelaz neće dogoditi odmah, još neko vrijeme će se prodavati halogene žarulje dok trgovine ne potroše rezerve, a očekuje se da građani iskoristiti posljednju priliku i sami napraviti svoje zalihe kod kuće. Dakle, u trgovinama će se i dalje normalno prodavati, ali se neće smjeti proizvoditi nove.

Halogene žarulje su zabranjene Europskom direktivom kako bi se smanjila emisija ugljikova dioksida, ali i potrošnja električne energije. Također, takve žarulje su jeftinije od LED koje će morati biti u svim kućanstvima. To je ujedno i najveći kamen spoticanja za kritičare. Jonathan Bullock iz Europskog parlamenta smatra kako EU nema pravo naređivati ljudima što da kupuju.

- Ovo će biti najveći udar za siromašne građane, a svima se ukida pravo izbora – naglasio je Bullock.

Produkt menadžer iz Energy Savings Trust Stewart Muir ne slaže se s Bullockom.

- Halogene žarulje su možda jeftinije u startu, ali potroše toliko električne energije da na kraju ispadnu skuplja opcija. A još i traju najviše dvije godine, dok LED žarulje mogu raditi i 15 do 20 godina – smatra Muir.

iNews napominje kako će se zabrana vrlo vjerojatno dovesti do značajnog povećanja prodaje u danima do početka rujna, slično kao kada su zabranjeni usisavači prevelike snage. U hrvatskim trgovinama LED žarulje su skuplje od halogenih i za 300 posto. Europskom direktivom su zabranjene i žarulje sa žarnom niti.

- Cilj je zaustaviti prodaju proizvoda koji su štetni za okoliš, a usput i smanjiti račune građana. Kako je situacija s klimatskim promjenama sve gora i gora, moramo se okrenuti proizvodima koji rade isti posao, ali za manje novca – naglasio je Mauro Anastasio iz Europskog ureda za okoliš.

Ključne razlike između halogene i LED žarulje

Halogena žarulja - poboljšana verzija one sa žarnom niti, ispunjena je halogenim plinom koji sprječava da eksplodiraju kada koriste električnu energiju. Jeftine su i troše 20 do 30 posto manje energije od onih sa žarnim nitima. No, traju znatno kraće i stvaraju puno veće račune od LED žarulja i energetski učinkovitijih alternativa.

Cijena: već od 3 kune

LED žarulja - imaju najveću energetsku učinkovitost, troše 90 posto manje električne energije od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti. Traju vrlo dugo, od 25 do 30 godina, no osjetno su skuplje od ostalih u startu. Također, neki ljudi ne vole njihovo hladno, plavo svjetlo.
Cijena: od 15 kuna na dalje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:59