Eskalacija trgovinskog rata

Očekivanja kliznula na najnižu razinu: izgledi za svjetsko gospodarstvo sve sumorniji

Ifov indeks ekonomske klime pao je u trećem tromjesečju na minus 10,1 bod
Ilustracija: grane ekonomije i proizvodi kojima će naškoditi trgovinski rat, u sredini Donald Trump i Xi Jinping
 Aly Song / James Glover / Thomas Peter / Kevin Lamarque / Reuters / Profimedia, Alamy

Izgledi za svjetsko gospodarstvo pogoršali su se tijekom ljeta u svim dijelovima svijeta zbog eskalacije trgovinskog spora između SAD-a i Kine, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje njemačkog ekonomskog instituta Ifo.

Ifov indeks ekonomske klime pao je u trećem tromjesečju na minus 10,1 bod, s minus 2,4 boda u prethodna tri mjeseca.

U tekućem su tromjesečju pogoršana i očekivanja za predstojećih šest mjeseci i ocjene aktualnog stanja, rezultat je ankete u kojoj je sudjelovalo gotovo 1.200 stručnjaka u više od 110 zemalja širom svijeta.

„Stručnjaci očekuju znatno slabiji rast svjetske trgovine", konstatira predsjednik Ifo-a Clemens Fuest, dodajući da su očekivanja za trgovinu kliznula na najnižu razinu od prošlogodišnjeg rasplamsavanja trgovinskih sukoba.

"Ispitanici također očekuju slabiju osobnu potrošnju, niže investicijske aktivnosti i pad kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa”, napominje Fuest

Američki predsjednik Donald Trump u petak je rekao da nije spreman sklopiti trgovinski sporazum s Kinom, dovodeći u pitanje čak i rujanski krug razgovora, što je ponovno raspirilo bojazan na financijskim tržištima da sukobi vjerojatno neće biti okončani tako skoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:57