Smanjenje tenzija?

Obnova pregovora o trgovini između SAD-a i Kine uzrokovala rast Wall Streeta

Industrijski sektor je ojačao nakon vijesti da SAD i Kina raže načine da smanje tenzije u trgovinskim ratu
Donald Trump i Xi Jinping
 Profimedia, Newscom

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, nakon tri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje jačanju industrijskog sektora nakon vijesti da Washington i Peking rade na obnovi pregovora o trgovini.

Dow Jones ojačao je 108 bodova ili 0,43 posto, na 25.415 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,49 posto, na 2.816 boda, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 7.671 bod.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer ih je osam završilo s dobicima, pri čemu je najviše, 2,1 posto, skočio industrijski sektor.

To se zahvaljuje izvješću Bloomberga da ministar financija SAD-a Steven Mnuchin i kineski zamjenik premijera Liu He traže načine da smanje tenzije u trgovinskim ratu između dvaju najvećih svjetskih gospodarstva.

Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

Stoga Washington već tjednima prijeti Kini uvođenjem novih carina, a Peking poručuje da priprema protumjere.

Podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Dosad je oko 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih gotovo 83 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 22,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

Nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom, jučer se stabilizirao i tehnološki sektor.

U fokusu ulagača je i dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, započeta u utorak.

Ne očekuje se povećanje kamata, no vjeruje se da će čelnici Feda poručiti kako je gospodarska situacija povoljna i kako će nastaviti s postupnim povećanjem cijene novca.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 posto, na 7.748 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,06 posto, na 12.805 bodova, a pariški CAC 0,37 posto, na 5.511 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:09