Novac.hr

Objavljeni mailovi koji tobože dokazuju pogodovanje Krašu, Vidaković tvrdi:Sve je čisto!

Marica Vidaković kaže da se radi o mjenici koja je bila sredstvo osiguranja za fakturu koja je bila podloga za račun
Marica Vidaković
 Srđan Vrančić / CROPIX

Index.hr je objavio nove emailove na osnovu kojih tvrdi da je „vidljivo da je Ramljak popuštao pod pritiskom određenih dobavljača i davao im tretman koji drugi nisu imali“. „Oni su prebacivali svoj stari dug u granični i na taj se način spašavali od otpisa“, tvrdi se u Indexovom članku, uz napomenu kako su, pogotovu u početku postupka, neki dobavljači bili povlašteni u odnosu na druge dobavljače.

Podsjetimo, stari dug Agrokora je onaj dospio do 10. travnja i za njegovo plaćanje je trebala odluka Vijeća vjerovnika i on se naplaćivao iz novog kredita Agrokora, a granični dug je dug koji je fakturiran prije 10. travnja i koji je na naplatu došao poslije 10. travnja. U Indeks.hr-u, dakle, tvrde kako su pojedini dobavljači pritiskom na Agrokor pokušali ishodovati prebacivanje starog duga u granični dug, ali iz emailova nije jasno o čemu se zbilja radi, a nije jasno ni tko je sve bio u korespondenciji. Pokušali smo kontaktirati neke aktere spomenute u tekstu, ali još uvijek nismo dobili reakcije, ali ćemo tijekom dana vjerojatno dobiti pojašnjenja, pa će i na osnovu njih biti moguće donijeti kvalificirane zaključke.

U tekstu se navode emailovi u kojima se spominje Marica Vidaković, prokuristica Kraša, ali se kaže i kako povlaštenu poziciju imale i neke druge tvrtke. „U tome su, kako se može vidjeti iz dokumentacije, uspjeli Kraš, Podravka i Badel, a vrlo vjerojatno i još neke tvrtke koje se spominju u mailovima: Atlantic Trade, Procter & Gamble i Nestle Adriatic“, stoji u članku.

Kažimo odmah kako je i Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora nedavno kazao da je u početku bilo isplata potraživanja koja nisu slijedila najjasnije kriterije, jer je trebao djelovati hitno i ažurno, ali da su se kasnije stvari regulirale znatno preciznije. Ono što nije jasno iz Indexovog teksta je to što se tvrdi kako su dobavljači stari dug prebacivali u granični dug, a iz emaila je vidljivo da je mjenica spadala u granični dug, jer je izdana prije 10. travnja, a dospjela poslije 10. travnja.

Marica Vidaković nam je to i potvrdila, ističući kako se radi o mjenici koja je bila sredstvo osiguranja za fakturu koja u podlozi ima račun za robu i usluge, a koja je dospijevala poslije 10. travnja. "Kada je Kraš tražio da se mjenica vrati, to znači da smo tražili da se sredstvo osiguranja vrati iz Kraša Konzumu, a isto bi bilo i da mjenica ostala. Naime, tada je, tog dana, dogovoreno, a pokazat ću vam i taj email, prema kojem će se granični dug koji u temelju ma račun za robe i usluge plaćati iz redovnog poslovanja, i to je važilo za sve dobavljače, pa tako i za Kraš. Tako da uopće nije jasno što Index zamjera Krašu, a i drugim dobavljačima, kada je i iz emaila jasno da se radi o graničnom dugu", rekla nam je Marica Vidaković i pokazala nam email iz kojeg je vidljiv uputa stručne službe Konzuma i Agrokora o postupanju s graničnim dugom.

Takvo tumačenje Marice Vidaković zbilja pobija tvrdnje Indexa, barem u ovom slučaju, a to potvrđuju i fakture i emailovi koje nam je pokazala. Inače, glavni sporni email glasi: "Zvao me Kraš. Prvo gđa. Ivanka Maričković-Putrić, a poslije nje gđa. Marica Vidaković – u 11,30 h. Kažu dogovor je da se vrate mjenice koje su izdane za fakture čije je dospijeće poslije 10. travnja 2017. godine. Jučer ujutro bio je stav da se mjenice dobavljača NE vraćaju. Po primitku uputa od gđa. Ivanke iz Kraša i u razgovoru s g. Matićem odmah sam skrenula skupljati iznos mjenica za fakture koje dospijevaju poslije 10. travnja. Naše pravilo je bilo da se mjenice izdaju na fakture kad dospiju.

Svako pravilo ima iznimki - pa tako je bilo i za Kraš, ali nisam iskreno sigurna je li bilo drugih odstupanja od pravila", piše Željka Širola koja je u Agrokoru od 1994. godine, a direktorica Sektora riznice je od siječnja 1997. godine te joj itekako poznata situacija kako se favoriziralo u doba Ivice Todorića Nadalje se u emailu navodi: "GĐA. MARICA rekla mi je da se poziva na članak 40. Stavak 3. Na mjenice koje su za nju instrument osiguranja plaćanja, a kod nas su mjenice koje imaju datum i iznos na sebi instrument plaćanja.

Da će napraviti eksploziju na TV. I da joj se javim povratno na mob: 09x/xx xx xxx u roku 30 minuta. Svakako se ne bi javljala prije konzultacije s vama", piše, navodi Indeks „članovima Borg grupe direktorica iz Agrokora“. Marica Vidaković nam je potvrdila autentičnost emailova ali tvrdi kako su prikazivani samo dijelovi korespondencije. "Da je prikazana čitava korespondencija bilo bi jasno da je tog dana bilo dosta upita, da je dosta toga bilo kaotično, ali i da je sve bilo na koncu razjašnjeno", ističe Marica Vidaković.

Dapače, iz jednog emaila, koji nam je pokazala, je bilo jasno da je i Zoran Besak iz Etičke banke, kao i druge osobe, bio uključen u tu prepisku, te da je bio za već rečeni model isplate graničnog duga. "Dakle, sve je čisto, nema nikakvih zloupotreba, imamo svu dokumentaciju", kazala nam je Marica Vidaković, pokazujući nam registratore s računima, konkretne račune i emailove. "Naravno, u pregovorima mogu kazati kako ću se obratiti i medijima, kao i da ću tražiti stručne usluge mojih savjetnika, što je tu loše, moja je zadaća zaštiti pozicije svih dobavljača", zaključila je Marica Vidaković.

Izvanredna uprava: Objavljene špekulacije o pogodovanju nekim dobavljačima su konstrukcije u kojima nema istine

“Objavljene špekulacije o pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema istine. Pojasnimo još jednom, tzv. granični dug je dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave s valutom plaćanja nakon 10. travnja 2017. godine. Agrokor je pod bivšom upravom izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje za isporučenu robu i ako je rok plaćanja nakon 10. travnja to je po definiciji granični dug. Također, svi odnosi u kojima je u podlozi bila isporuka robe i usluga, a kod kojih su se eventualno drugim instrumentima produžavali izvorni rokovi plaćanja, poput robno-trgovačkih kredita, robnih mjenica ili cesija, čija su dospijeća nakon 10. travnja, su granični dug Agrokora prema dobavljačima. Ovo su činjenice, a sve drugo su konstrukcije koje njihovi autori pokušavaju „dokazati“ dijelovima komunikacije odnosno e-mailova.

Kako su primatelji ili pošiljatelji nekih od tih e-mailova zaposlenici Agrokora bit će potrebno utvrditi jesu li neovlašteno otuđeni. Ukoliko je došlo do neovlaštenog otuđenja poduzet će se pravne radnje kroz koje će vjerujemo sve biti razjašnjeno.

Također, izvanredna uprava je obavijestila Trgovački sud u Zagrebu da je u tijeku izrada tablica sa svim plaćanjima prema svim dobavljačima koje će biti objavljene čim budu verificirane. Agrokor nema centralni izvještajni sustav, podaci operativnih kompanija kojih je 77 pod Zakonom o postupku izvanredne uprave, obrađuju se nažalost ručno i zato objedinjavanje i provjera ovih podataka traži još nešto vremena. Kada tablice budu objavljene iz njih će biti potpuno jasno da konstrukcije koje su objavljene nemaju utemeljenje u činjenicama.”

Kraš: To su konstrukcije u kojima nema nimalo istine

Objavljene insinuacije o navodnom pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema nimalo istine, istaknuli su u svom priopćenju iz Kraša . Prema njihovim riječima, "potpuno je neistinita iznesena teza da je bilo povlaštenih dobavljača koji su uspjeli teret mjenica prebacili na Agrokor".

Ističu da je riječ o mjenicama koje su izdavane kao jamstvo plaćanja za isporučenu robu i usluge, što je bila uobičajena poslovna praksa između Konzuma i njegovih brojnih dobavljača. Zatim, podsjetili su da je granični dug dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave s valutom plaćanja nakon 10. travnja 2017. godine.

I na kraju, kažu, nikakav teret mjenica nije prebačen na Agrokor, već je prema službenoj odluci/stavu stručnih službi i pravnika Konzuma definirano da se mjenice koje su izdane kao jamstvo plaćanja za fakture čije je dospijeće poslije 10.4.2017. mogu vratiti izdavatelju mjenica (Konzumu), ali da vraćene mjenice moraju u prilogu imati fakture čije je dospijeće poslije 10.4.2017. To je, naglašavaju, vrijedilo za sve dobavljače koji su imali mjenice kao jamstvo plaćanja u mjenicama s izdanim fakturama prije 10.4.2017., a dospijeće nakon 10.4.2017.

- Potpuna je neistina da su potraživanja dobavljača tada razvrstana u granični dug – jer su ta potraživanja po definiciji zakona i prema tumačenju stručnih službi i pravnika već bila granični dug - stoji u priopćenju Kraša.

Podsjetili su i kako je Marica Vidaković, članica Privremenog vjerovničkog vijeća već u nekoliko navrata službeno i javno zatražila od Izvanredne uprave da objavi sve tablice s isplatama dobavljača kako bi se postupak učinio potpuno transparentnim te bi sve zainteresirane strane imale uvid u to koji su dobavljači koliko plaćeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:09