Tehnološki ratovi

Obavještajne službe: Kineski Huawei predstavlja prijetnju našoj cyber sigurnosti

Telekomunikacijske mreže Ujedinjenog Kraljevstva nalaze se pod potencijalnom prijetnjom od cyber-napada

Telekomunikacijske mreže Ujedinjenog Kraljevstva nalaze se pod potencijalnom prijetnjom od cyber-napada, a sve zbog korištenja opreme kineskog proizvođača Huawei, zaključak je izvještaja odbora britanske vlade, HCSEC.

U izvješću još stoji da, što se sigurnosti Huawei opreme tiče, postoji samo “ograničeno jamstvo” da se nacionalna sigurnost U.K. neće naći pod cyber ugrozom, a problem je u “manjkavostima inženjerskih procesa u Huaweiju”, prenosi Independent.

No, za britanske vlasti to i nije neka novost. Odbor britanske vlade naziva HCSEC zapravo znači Centar za procjenu Huawei cyber sigurnosti. Taj je centar osnovan još 2010. godine i daje godišnje procjene oko razine telekomunikacijske sigurnosti. Uz to, dobro ilustrira razinu povjerenja između britanskih telekoma i kineske tvrtke.

Istovremeno, Huawei je i najveći dobavljač telekomunikacijske opreme za britanske mreže, a probio se i do trećeg mjesta najpopularnijeg brenda pametnih telefona u Europi, poslije Samsunga i Applea, sa skokom u prodaji od 38 posto samo u ovoj godini.

Za razliku od Ujedinjenog Kraljevstva koje još uvijek procjenjuje potencijalne rizike, SAD je još u svibnju prekinuo sve veze s kineskim proizvođačem pa čak i zabranio prodaju njihovih pametnih telefona u trgovinama vojnih baza. Razlog je, naravno, prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali i strateško nadmudrivanje uslijed trgovinskog rata.

Crv sumnje ušao je i u australsku vladu koja se sada premišlja hoće li zadržati Huawei kao dobavljača opreme za planiranu infrastrukturu 5G mreže. Prema pisanju Reutersa, australska obavještajna služba strahuje da bi Huawei mogao osjetljive podatke predavati kineskoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:40