Restrukturiranje rafinerije

Nude velike otpremnine, na popisu viška 250 ljudi, a dio ih želi raditi u Rijeci

Ina je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala s neto gubitkom od gotovo milijardu kuna
Postrojenje rafinerije Sisak
 Goran Mehkek / CROPIX

Naftna kompanija Ina otpušta 250 radnika iz sisačke rafinerije. “Plan restrukturiranja koji obuhvaća 250 radnika”, kako su objavili iz Ine, razmatra se još od 2018. godine, a iako je s provedbom trebao početi 2021., koronakriza je, čini se, ubrzala proces i otpuštanja će krenuti početkom listopada.

Ina je, naime, u prvih šest mjeseci ove godine poslovala s neto gubitkom od gotovo milijardu kuna. Lani su u istom razdoblju ostvarili 188 milijuna kuna dobiti. Iz tvrtke su nam potvrdili da je upravo “pogođenost krizom” i “očekivani spori oporavak industrije” glavni razlog rezanja radnih mjesta. Na pitanje koja će struktura radnika biti obuhvaćena, navode da su to “radnici koji su već dulje vrijeme oslobođeni od obaveze rada zbog smanjenih poslovnih aktivnosti”. Radi se o radnicima koji su radili u pogonima za preradu nafte, a koja se u Sisku već godinu dana ne prerađuje. Sada se manjim dijelom prevozi prema riječkoj rafineriji, a većim dijelom prema Mađarskoj.

Prenamjena

Iz Ine ipak napominju da “neće napustiti Sisak”, nego rade, u sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023., na prenamjeni Siska u industrijski centar. Prema tome, kažu, dio radnika mogao bi ostati zaposlen u logističkom centru i biorafineriji koja je u planu, a gledaju se i opcije razmještanja radnika na druga radna mjesta unutar Ina grupe, konkretno u riječku rafineriju.

Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva i radnička predstavnica, rekla je da je njihov cilj “očuvati radna mjesta”.

- Znamo da u Rijeci nedostaje ljudi. Radnicima Siska, borimo se, mogao bi se osigurati plaćeni premještaj i smještaj u Rijeci. Osim toga, smatramo da se dio radnika svakako može prekvalificirati, a radnici će imati i pravo na otpremninu definiranu kolektivnim ugovorom - rekla je Pipunić.

Otpremnine, kako kažu iz Ine, ali i iz sindikata, bit će znatno više od zakonom propisanih. Točnije, riječ je o 60 posto prosječne plaće radnika pomnožene s godinama staža (ne više od 18 plaća). To bi značilo, prema riječima Sindikata, najmanje 150.000 kuna otpremnine po radniku jer je uglavnom riječ o radnicima s više do 25 godina staža.

Radnici su, međutim, prema tim obećanjima nepovjerljivi. Smatraju da je to zadnji klin u lijes sisačke rafinerije. Jučer je dosta buke podigla objava tzv. liste za otkaz, odnosno imena radnika kojima se sprema otkaz, na Facebook stranici “Podržimo radnike RNS da se izbore za bolju budućnost svih radnika Ine”. Iz te inicijative - koja, kako su nam rekli, predstavlja sve radnike Rafinerije Sisak - objasnili su ovom objavom hjteli “obavijestiti hrvatsku javnost što Plenković, Ćorić i njihovi poslušnici rade jednoj Ini i njenim radnicima”.

Sprega

- Listu smo objavili jer oni koji bi trebali raditi u korist radnika, a za to su dobro plaćeni i zaštićeni, to ne rade. Štoviše, rade na njihovu štetu. Sindikati su u sprezi s poslodavcem svih ovih godina i rade na štetu radnika. Laži o prekvalifikacijama, logističkim centrima, biorafineriji, mikroelektranama, solarnim panelima, punionici plina i još koječemu sličnom, nama ne mogu prodavati, odgovorili su dematirajući informacije da se polovica radnika dobrovoljno našla na listi za otkaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:38