Završen projekt

Novost za vozače i kamiondžije, novim sustavom tahograf je umrežen s cijelom EU

Hrvatska se prebacila na TACHONet v3.0, novu informatičku mrežu koja povezuje sve prijevoznike i vozače
Transport, DAF LF kamion
 TEMP Rex Features / Profimedia

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) objavili su da je završen projekt prebacivanja na TACHONet v3.0, novu informatičku mrežu koja u jedan sustav povezuje sve prijevoznike i vozače u cijeloj Europskoj uniji.

Cilj je tog noviteta, stoji u priopćenju, poboljšati uvjete rada, sigurnosti i zaštite svih koji obavljaju djelatnost cestovnog prijevoza.

Naime, od 2009. u Hrvatskoj postoji obveza ugradnje digitalnog tahografa u sva novoregistrirana vozila. Tahograf je uređaj poznat svakom vozaču, a služi za nadziranje vremena vožnje, odnosno koliko je vremena provedeno u profesionalnoj djelatnosti, a koliko u odmoru. Također, prati i prijeđene kilometre i brzinu vozila, a sve te podatke bilježi na digitalnu pametnu karticu vozača.

Novi sustav TACHONet v3.0 predstavlja nadogradnju, tvrde iz Ministarstva i AKD-a, jer, uz to što su digitalni tahografi zamijenjeni „pametnim tahografima”, ova će promijena ubrzati provjeru podnesenih zahtjeva za izdavanjem pametnih kartica, a, isto tako, bolje će se pratiti osnovni zahtjev prema kojem ni jedan vozač ne smije imati više od jedne kartice.

Za sustav digitalnih tahografa u Republici Hrvatskoj nadležno je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok ulogu odgovorne osobe za izdavanje memorijskih kartica za digitalne tahografe nosi Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:27