Promjena naknada

Novim zakonom kamperi će uskoro plaćati veću zakupninu za državno zemljište

Novi zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu nanijet će štetu i općinama i gradovima
Ilustracija, kamp
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Novim Zakonom o neprocijenjenom građevinskom zemljištu kojeg je Vlada, svi kampovi koji se nalaze na području Istarske i Primorsko – goranske županije platit će najveću zakupninu za korištenje državnog zemljišta koje nije procijenjeno u pretvorbi i privatizaciji.

Riječ je o zakon kojeg je Vlada uputila na saborsku raspravu, a koji bi trebao zamijeniti dosadašnji Zakon o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacija za kojeg Vlada tvrdi da je bio neprovediv u praksi. Prema prijedlogu novog zakona zakup će se plaćati ovisno o tome u kojoj se županiji kamp nalazi, a cijena po četvornom metru bit će određena uredbom, piše Glas Istre.

Tako će Istarskoj i Primorsko-goranskoj kampovi plaćati punu cijenu, u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji ona će se množiti s koeficijentom 0,9, u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj s koeficijentom 0,8, dok će u Ličko-senjskoj, kontinentalnim županijama i na otocima to biti 0,7 posto. Osim toga, predviđeno je umanjenje cijene za zakupninu na otocima za dodatnih deset posto, čime će se kampovima koji imaju četiri zvjezdice smanjiti za pet posto, a onima s pet zvjezdica za deset posto.

Nova raspodjela novaca

Točnu jediničnu cijenu Vlada još nije odredila. Naime, dok je zakon bio u javnoj raspravi isticala se cijena od 12 kuna po četvornom metru, pa bi se ona plaćala samo u Istri i PGŽ-u i to u kampovima koji nemaju četiri ili pet zvjezdica ili nisu na otocima. U Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji predložena je cijena od 10,8 kuna, u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj 9,6 kuna, a u Ličko-senjskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj, te na otocima 8,4 kune. Na taj iznos otoci imaju još deset posto popusta pa bi vlasnici kampa državi za korištenje metra četvornog plaćali 7,56 kuna. Ako imaju pet zvjezdica ta cijena pada ispod sedam kuna.

Uz to, doći će do promjene način na koji će se dijeliti novac od zakupa. Dosad se od koncesijske naknade u kampovima, ubiralo 31 milijun kuna godišnje. Od toga je 60 posto iznosa odlazilo Fondu za razvoj turizma, a 20 posto jedinicama lokalne samouprave i županijama. Po novoj odredbi Fondu će pripasti 40 posto iznosa, dok će 30 posto odlaziti u državni proračun, 20 posto lokalnoj samoupravi, a ostatak od deset posto pripast će županijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:12