Propala investicija

Novi zaplet oko atraktivne parcele u centru Splita: 'Taj teren je naša didovina!'

Grad bi mogao ostati bez te vrijedne parcele koja je, nažalost, čitavo vrijeme služila za nikad ostvarene projekte
Zemljište na Manušu
 Paun Paunović / HANZA MEDIA

Dok prostor na Manušu na kojemu je trebao osvanuti velebni trgovački centar "Small Mall" s podzemnim garažama godinama stoji sramotno zapušten, sprema se novi zaplet u ovoj trakavici staroj četvrt stoljeća.

Naime, Grad bi mogao ostati bez te vrijedne parcele koja je, nažalost, čitavo vrijeme služila za nikad ostvarene projekte. Iako je izgledalo kako nasljednici obitelji Bonačić, kojima je nakon Drugog svjetskog rata nacionalizirana nekretnina na početku Vukovarske ulice, odnosno tadašnje Balkanske, nemaju šansi za njezin povrat, novi splet okolnosti mogao bi dovesti do neočekivanog preokreta.

Ministarstvo pravosuđa poništilo je rješenje Ureda državne uprave u splitskoj županiji koji im je dodijelio sitniš u državnim obveznicama kao odštetu za imovinu oduzetu u doba bivše države. Ured je, naime, u prvom postupku utvrdio kako je površina na Manušu privedena svrsi kao parkiralište, pa da se zbog toga ne može vratiti potomcima nekadašnjih vlasnika. No, sada će opet odlučivati po naputku resornog ministarstva, piše Slobodna Dalmacija.

– Istina je da se prostor dugo godina koristio kao parkiralište. No, da bi nešto bilo parkiralište kao legalna komunalna infrastruktura, mora postojati projekt po kojem je uređeno, treba biti riješena odvodnja oborinskih voda i slično. A toga ovdje nema – kaže nam jedan od nasljednika, koji nas je uputio na njihova odvjetnika za tumačenje cijelog slučaja.

– Ministarstvo pravosuđa je ocijenilo valjanim žalbene navode bivših vlasnika kojim su oni isticali da im, s obzirom na sve pravno relevantne činjenice, pripada pravo na povrat oduzete imovine u naravi, odnosno u vlasništvo, a ne u novčanoj naknadi, kako je bilo dosuđeno poništenim rješenjima – objašnjava odvjetnik Duje Ferić.

Paun Paunović / HANZA MEDIA
Zemljište na Manušu

– Bivši vlasnici, odnosno članovi obitelji Bonačić, zahtjev za povrat oduzete imovine podnijeli su u zakonskom roku na temelju Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, budući da im je tadašnja čestica u površini od 3501 četvorni metar oduzeta na temelju Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta.

Nekretnina koja je predmet povrata omeđena je Vukovarskom, Riječkom i Bihaćkom ulicom – ističe Ferić.

Paun Paunović / HANZA MEDIA
Zemljište na Manušu

Odvjetnik obitelji Bonačić uvjeren je da će ovaj put biti presuđeno u korist njegovih klijenata. Činjenica da se na ovom prostoru ništa ne događa, mogla bi povratom imovine biti riješena, smatraju odvjetnik i nasljednici nekadašnjih vlasnika terena na vrlo atraktivnoj poziciji u centru grada.

– Provedbom rješenja o povratu oduzete imovine u zemljišnoj knjizi izbrisat će se sva prava koja su osnovana i u zemljišnoj knjizi upisana nakon što su članovi obitelji Bonačić u zemljišnoj knjizi upisali zabilježbu vođenja postupka povrata – napominje odvjetnik.

Paun Paunović / HANZA MEDIA
Zemljište na Manušu

Drugim riječima, pravo gradnje koje je Grad prodao poduzetnicima zainteresiranima za ulaganje u trgovački centar i podzemnu garažu, a oni su ga poslije prenosili jedan na drugoga, palo bi u vodu dokaže li se da je riječ o ništavnim radnjama koje je lokalna vlast poduzimala dok je trajao postupak povrata imovine potomcima obitelji Bonačić.

U Banovini nisu htjeli komentirati mogućnost da izgube vrijednu parcelu u središtu Splita na kojoj su prodali pravo građenja.

– Grad Split je stranka u postupku određivanja naknade za oduzetu imovinu koji je po zahtjevu Bonačića i drugih u tijeku pred Uredom državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji u skladu s rješenjem Ministarstva pravosuđa kao drugostupanjskog tijela. U tom postupku Grad iznosi i argumentira svoj stav sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine i Zakonu o općem upravnom postupku. Zbog toga je upit potrebno adresirati na tijelo koje vodi postupak – odgovoreno nam je iz Ureda grada.

Paun Paunović / HANZA MEDIA
Zemljište na Manušu

Obratili smo se i Službi za imovinskopravne odnose u Uredu državne uprave koja vodi postupak:

– Pred ovim Uredom podneseni su zahtjevi ranijih vlasnika, odnosno njihovih nasljednika za povrat šest zemljišnih čestica, sukladno odredbama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. U svim tim predmetima u tijeku je provođenje procesnih radnji bitnih za utvrđivanje pravno relevantnih činjenica koje su odlučne za rješavanje i donošenje prvostupanjske odluke o predmetnim upravnim stvarima.

Nasljednici nekadašnjih vlasnika su, bude li potrebno, spremni pokrenuti usporedni proces kojim bi dokazivali ništavnost prava građenja koje je na zemlji što je oduzeta njihovim precima prodao Grad. Kako je već poznato, uz ovu lokaciju vezivali su se sporovi i prelijevanja novca, propala je čak Credo banka zbog nedozvoljenih radnji koje su njezini suvlasnici poduzimali s fiktivnom izgradnjom.

Možda bi se bi se uskoro moglo znati hoće li se išta pomaknuti u ovoj trakavici ili će i dalje na ulazu u središte grada stajati ruglo od prostora koji danas nema nikakvu svrhu. Osim da možda podsjeti na štetne ugovore koje su sklapale različite ekipe u Banovini.

Tražbina odbačena Rozgi, ali i Banovini

Tvrtka "Centar Brač", koja je bila paravan "Agrokoru" za propalu investiciju "Small Malla", nije otišla u stečaj. Na ročištu održanom prije desetak dana, 13. svibnja, vjerovnici, njih čak 102 (!), prihvatili su način namirenja tražbina tako da pristaju na otpis 80 posto utvrđenog iznosa tražbina. Pristali su da se umanjeni iznos od 20 posto plati jednokratno, bez kamata, u roku od 18 mjeseci od pravomoćnosti sklapanja sporazuma.

– Umanjene tražbine vjerovnika trebaju biti namirene jednokratno iz iznosa uplaćenog na ime dokapitalizacije (povećanja temeljnog kapitala) od strane strateškog partnera ili kupca projekta "Small Mall" – stoji u rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu.

Nisu prihvaćene tražbine, među ostalih, Grada, Credo banke u stečaju i estradne zvijezde Jelene Rozge. Kako svaka priča ima dvije strane, tako ima i ova. Ako nasljednici kojima je oduzeto zemljište ponište pravo građenja "Small Malla", pa se ne nađe investitor da isplati brojne vjerovnike, oni neće uspjeti naplatiti ni minimum svojih potraživanja za koja se godinama bore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:41